Gastronomija na Hrvaškem

Za celinsko kuhinjo so tipični bolj zgodnji praslovanski koreni ter novejši kontakti z znanimi gastronomskimi šolami - madžarsko, dunajsko in turško kuhinjo. Mesni izdelki, sladkovodne ribe in zelenjava prevladujejo.

Za obalno regijo je značilen vpliv Grkov, Rimljanov in Ilirov ter poznejših mediteranskih kuhinj - italijanske in francoske. Ima veliko morske specialitete (lignji, sipe, hobotnice, škampi, jastogi ...), pripravljenimi na različne načine, oljčnim oljem, pršutom, razno zelenjavo ter dalmatinskimi vini, kot so Babić, Malvazija, Proseku in Vrbnik žlahtina ter različni likerji, kot znan Maraschino.

V letu 2008 je nacionalna kuharska ekipa sodelovala prvič v svetovnem srečanju kuharjev in slaščičarjev kuharji so Kulinarične OI potekal v Erfurtu v Nemčiji, in osvojila bronasto medaljo.


Gastronomija na Hrvaškem

Oljčno olje in vino

Istrske in dalmatinske oljčno olje je izjemna, ekstra deviško kakovosti. Zaradi vse večjega pomena turizma v Istri in Dalmaciji zavzema ekstra deviško oljčno olje in oljčno olje ceste, ki jih lahko obiščete v času bivanja na Hrvaškem. Najpogostejši sort oljk so Buža, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, drobnico, Istarska Bjelica, Karbonaca, Moražola, Oblica, Rošinjola i Žižolera.

Istra in ob hrvaški obali ospredju v proizvodnji vrhunskih vin: malvazijo, merlot, cabernet sauvignon, teran, Reebok, bela in gris pinot, chardonnay, rumeni muškat, Trojšćina (Susak), Vrbnička žlahtina (Krk). Winery Kozlović od Momjan ima dolgo tradicijo v proizvodnji malvazija, rumeni muškat in Terran, v zadnjih letih pa je poudaril, klet Katunar od Vrbnik, ki proizvajajo žlahtina, rdeče vino in šampanjec. Najbolj znan izdelek PZ "Vrbnik" zlata žlahtina vina.

Dalmacija je bogata z avtohtonimi sortami grozdja. Najbolj znana vina so: Babić in Plavina (Primošten), merlot (Drniš), debetne, Pošip maraština in grk (Korčula), bela vugave in črna plavac (Vis), plavac i Bogdanuša (Hvar), mali plavac (Pelješac), desertno vino prošek in svetovno znani visoke kakovosti vina Dingač. Predstavljeni kleti vključujejo: Winery Plančić iz Hvara, Kmetijska zadruga Winery Jedinstvo, Winery Toreta od Korčule, ki vzrejajo avtohtone sorte Pošip in Rukatac. Plenković klet letno proizvede približno 300 000 steklenic Zlate plavca, Golden Rose in Golden Otok.


Vinogradi in vina na Hrvaškem

Apartmaji-Hrvaška.si © 2016. Vse pravice pridržane!