REPUBLIKA HRVAŠKA

politični sistem - parlamentarna demokracija
Uradni jezik - hrvaški
Prebivalstvo - 4.429.078
Površina - 56.594 km2
Glavno mesto - Zagreb
Dolžina obale - 5835 km
Število otokov - 1185 (47 inhabited)
Najvišji vrh – Dinara (1831m)
Valuta – kuna (1kn = 100 lipa)
Hrvaška zastava

Video predstavitev Hrvaške

KORISTNE INFORMACIJE

Časovni pas- UTC+1
Številka- +385
Število sili - 112
GSM - Vipnet, Tele2, T-com
napajanje - 220V, 50Hz

o Hrvaški

Republika Hrvaška se šteje kot ena od najlepših držav na svetu, ki si zasluži svoje geografske lege. Hrvaška zavzema največji del vzhodne obale Jadranskega morja, ki je kot del Sredozemskega morja, prodre najgloblje v evropskih tleh. Hrvaške obale in številne otoke uživati večino jadranske obale. Ozka Dinara gorovje loči države v sredozemski regiji od njegovega osrednjega evropskega kontinentalnega dela, ki se razteza od vzhodnih robov Alp na severozahodu do obal Donave na vzhodu, ki zajema južni del rodovitne Panonske nižine .

Jadransko morje

Intenzivno modro Jadransko morje je dolga 783 km, od tega je celotna obala vključno z otoki, dolga 7868 km in hrvaški del, ki pripada kar za 74%, oziroma 5.835 kilometrov, je pravi utelešenje najboljše kakovosti Sredozemlju. Če želite natančne številke: preglednost in jasnost na odprtem morju, ki segajo do 56 m in ob obali dogaja do 5 m globine. Globina morja na severu vzdolž obale Istre je globoko do 50 m, na otoku Palagruža, ko je šel do 250 m globoko in v bližini najbolj oddaljenem otoku Apple bo do 1300 v globino. Povprečna temperatura morja poleti giblje med 22-27 ° C in najnižji temperaturi zimsko okoli 7 ° C in spomladi prijetno 18 ° C.

Podnebne

Hrvaška ima tri klimatske cone. Notranjost je zmerno toplo in deževno, Hrvaška pa je najvišji vrhovi imajo gorsko podnebje, ki vključuje snegu. Na območju vzdolž jadranske obale imajo prijetna sredozemska klima z velikim številom sončnih dni, poletja so vroča in suha in zime so blage in vlažne. Povprečna temperatura v celinski notranjosti, so: januar -2 do 0 ° C, z nekoliko nižjimi temperaturami na najvišjih nadmorskih višinah; Avgust približno 20 ° C, z okoli 12 ° C na najvišjih nadmorskih višinah. Povprečna temperatura v Primorju (Jadranska obala) so: januar -5 do 9 ° C, avgust -22 do 25 ° C. Temperatura morja je pozimi 12 ° C in približno 25 ° C poleti.

Kultura in zgodovina

Če ste zainteresirani v času antike, bi morali začeti od rimskem amfiteatru v Pulju, s Zadru in njegovi foruma - največji izkopanih forum na vzhodni obali Jadrana - in nato veličastno palačo cesarja Dioklecijana v Splitu. Sprehod skozi čas, od pre-romanske cerkve sv Duje v Zadar segajo v 9. stoletje, v svet romanike, ki je čarobno spomenik mesta Trogir, ali otoka Krk in Rab. Sledite gotike v Zagrebu, Pazinu, ali, na primer, mesto Ston na polotoku Pelješac. Odkrijte renesanso in Or na otoku Cresu, Šibenik katedralo, otoka Hvar in Korčulo, in končno, tisti, in le Dubrovnika. Mesti Varaždin, Bjelovar in Vukovar svetijo s sijaj baroka, medtem ko je dediščina 19. stoletja, je v svoji najboljši na Reki, Osijeku in, seveda, v centru Zagreba.

Valuta

Uradna valuta na Hrvaškem je kuna (1 kuna = 100 lip). Tuja valuta se lahko zamenja v bankah, menjalnicah, poštah in v večini turističnih informacijskih centrih, hotelih in kampih. Kreditne kartice (Mastercard, Visa, American Express in Diners) sprejemajo v skoraj vseh hotelih, marinah, restavracijah, trgovinah in bankomatih.

Vabimo vas, da odkrijejo in uživajo v lepotah Hrvaške, njeno blago klimo, kristalno čista voda, lepe plaže in neokrnjena narava v kombinaciji z bogato zgodovino in kulturno dediščino, okusne jedi in dobrih vin, predvsem pa, da je topla in prijazna prebivalcev.

izvor:

Apartmaji-Hrvaška.si © 2016. Vse pravice pridržane!