Aktivnosti in atrakcije na Hrvaškem

Vabimo vas, da preizkusite vse aktivnosti in zanimivosti ter doživite nepozabne aktivne počitnice v vseh delih Hrvaške, od kristalno čistega Jadranskega morja, čez gore, do zelenih ravnic Slavonije in celinske Hrvaške!

Kolesarjenje na Hrvaškem

Kolesarjenje na Hrvaškem

Od makadamskih poljskih poti, ki so idealne za gorsko kolesarjenje in asfaltirane ceste za enostavno vožnjo s kolesom za družine, je na Hrvaškem tako raznolikost, da lahko vsakdo najde idealno kolesarsko cesto zase. Če ne morete vzeti kolesa, ga lahko vedno najamete in začnete nepozabno avanturo v gorah, otokih in hrvaški obali.

Jadranje in navtika na Hrvaškem

Jadranje in navtika na Hrvaškem

66 otokov, 652 majhnih otokov, 389 klifov in 78 grebenov je več kot tisoč in eden od razlogov za jadralne sanje na Hrvaškem. Idealno razdeljeni vzdolž celotne jadranske obale, otoki ne presegajo 10 navtičnih milj v razdaljah od kopnega in drug od drugega. S približno 1500 zalivov na otokih in celini je hrvaški Jadran enako primeren za jadranje ali križarjenje. Leta 2010 je na voljo 56 sodobnih marin s 16.000 privezi in 5.500 suhih privezov. V večini teh marin si lahko izposodite jadrnico ali opravite strokovne jadralne tečaje.

Potapljanje na Hrvaškem

Potapljanje na Hrvaškem

Razviti podvodni svet Jadranskega morja je približno 50 metrov globoko v severnem Jadranu in sega do okoli 250 metrov blizu Palagruže, nedaleč od Jabuke pa doseže globine okoli 1300 m. Izkušeni potapljači lahko na organizirane izlete poiščejo zanimive endemične flore in favne Jadranskega morja ali potopljene rimske galije in vojne ladje. Začetnikom nudimo možnost različnih strokovnih tečajev in potapljanja.

Rafting na Hrvaškem

Rafting na Hrvaškem

Če iščete kvaliteten rafting na Hrvaškem, si zapomnite imena rek: Kolpe, Dobre, Mrežnice, Korane, Une, Zrmanje in Cetine. Številne organizirane rafting ture na Hrvaškem vključujejo vodnik in vso potrebno opremo za vsakega člana posadke. Po stopnji zahtevnosti imajo hrvaške reke na splošno tretjo stopnjo in le izjemoma v nekaterih delih imajo reke Dobra in Una četrto stopnjo, kar pomeni veliko stopnjo tehnične pripravljenosti in sposobnosti. Rafting je lahko tudi zabava in sprostitev za vso družino, na primer na reki Cetini v Dalmaciji blizu Omiša.

Vožnja s kanuji na Hrvaškem

Vožnja s kanuji na Hrvaškem

Ali ste vedeli, da je vožnja s kanuji stara tradicija na Hrvaškem? Tradicionalni hrvaški kanuji se v delti Neretve še vedno uporabljajo za ribolov in prevoz. Primerni za družinske in skupinske izlete, vas bodo kanuski izleti z lokalnimi vodniki popeljali na slikovito vožnjo v bližini številnih gradov in utrdb, kot so Trakošćan, Ozalj in Dubovac ali Radmanove mlinice na reki Cetini ali Krki. Posebna kulisa vas pričakuje na otoku Visovac s samostanom, ki se nahaja sredi jezera, ki ga oblikuje reka Krka.

Kajak

Kajak na Hrvaškem

Navdušujoče reke-kajakaške pustolovščine ali mirnejše panoramske vožnje s kajakom na moru, imajo hrvaške vode velike možnosti. Skoraj vsaka reka ponuja različne stopnje resnosti. Od rek Dobra, Mrežnica, Una, Kolpa, Korana na severu do rek Zrmanja, Krka in Cetina na jugu, s kajakom odkrivate čudovite naravne prizore. Lahko se odpravite na organizirane izlete, kjer boste dobili vso opremo ali sami in se spustite po čudovitih rečnih kanjonih in po številnih slapovih, ki uživajo v nedotaknjeni naravi, polni divjih živali. Kajak na morju je zelo priljubljen in je na voljo po vsej obali, predvsem v turističnih krajih, kot je Dubrovnik, kjer si lahko na primer ogledate dubrovniške obzidje z morja. Obiščete lahko tudi številne nenaseljene otočke in uživate v kristalno čistem Jadranskem morju.

Jahanje na Hrvaškem

Jahanje na Hrvaškem

Najbolj znani konjeniški centri na Hrvaškem se nahajajo v Slavoniji, Istri in Dalmaciji. Od majhnih družinskih kmetij do sodobnih jahalnih centrov s šolami in vse bolj priljubljenega terapevtskega jahanja, do najbolj znanega tradicionalnega konjeniškega tekmovanja - znane Sinjske Alke, Hrvaška ponuja široko paleto ponudbe za jahanje. V Djakovu v Slavoniji lahko še vedno najdete znane konje lipicancev, ki se tu gojijo že od 13. stoletja. Raziščete lahko številne naravne znamenitosti Hrvaške, kot je Velebit na konju, kar je edinstvena izkušnja, ko se popolnoma povežete z naravo.

Letenje na Hrvaškem

Letenje na Hrvaškem

Hrvaški letalci in paraglajderji, zbrani v zasebnih klubih in šolah letenja, nudijo organizirane izlete in mednarodna tekmovanja. Z balonom lahko letite čez goro Medvednico v bližini Zagreba do hrvaškega Zagorja, Samoborja ali Žumberka in vse do Slavonije. Za jadralne padalce so primerni številni gorski vrhovi, kot so Učka in Ćićarija v Istri, Gorski kotar, na Velebitu in Mosorju ter v dalmatinskem zaledju in tudi v južni Dalmaciji, kot sta Biokovo in Rilić ter vrhovi otoka Krk, Brač in Hvar. Jadralno padalstvo ponuja nepozabno doživetje letenja in eden najboljših primerov je na planini Biokovo, kjer začnete leteti na nadmorski višini 1500 metrov in končate na eni od plaž Makarske riviere.

Speleologija na Hrvaškem

Speleologija na Hrvaškem

Hrvaška je kot kraška regija polna jam. Najbolj znana in najbolj čarobna so Modra jama na otoku Biševo in Zmajeva jama na otoku Braču. Jame Papuk, regija Kordun, Lika, Dalmacija in dalmatinska Zagora so odprte za obiskovalce, ki lahko uživajo v različnih oblikah stalaktitov in stalagmitov. Najatraktivnejše jame se nahajajo v Istri, Gorskem kotarju in Medvednici, za prave ljubitelje podzemlja pa priporočamo Veternico v bližini Zagreba, Cerovačke jame pri Gračacu in Lukino jamo na Velebitu.

Gorništvo na Hrvaškem

Gorništvo na Hrvaškem

Hrvaška je država s številnimi pohodniškimi potmi. Začetniki se lahko začnejo že v okolici Zagreba, Ogulina, Rovinja, Pazina, Splita in Omiša. Na otokih, kot sta Mljet, Hvar, Brač in Vis, čakajo zanimive planinske poti in gore. Namenjeni pohodniki lahko izberejo kar 400 organiziranih pohodniških poti, od katerih so nekatere najbolj zahtevne v Evropi. V Paklenici, Velebitu, Ućki, Dinari, Mosorju in planini Biokovo, med katerimi je 350 m visoka stena Anića Kuk, največja alpinistična atrakcija na Hrvaškem. Ena izmed najbolj znanih pohodniških poti na Hrvaškem je zagotovo Premužićeva pot, ki je dolga 60 kilometrov in poteka skozi najbolj zanimive predele Velebita s čudovitim razgledom na Kvarner in Jadransko morje.

Športni ribolov na Hrvaškem

Športni ribolov na Hrvaškem

Ali ste vedeli, da je prva harpuna za podvodni ribolov prišla na Hrvaško v začetku 20. stoletja in da je prvo svetovno prvenstvo v podvodnem ribolovu že davno potekalo v Malem Lošinju leta 1957? Če želite ribolov na reki, morju ali pod vodo, bo Hrvaška zagotovo izpolnila vse vaše sanje o ribolovu. Od različnih morskih vrst, kot so brancin, zobje, orada, tuna in sladkovodni primerki, kot so postrv ali som, je Hrvaška vrhunska destinacija za športne ribiče.

Golf na Hrvaškem

Golf na Hrvaškem

Trend rasti je vsako leto višji in vedno več ljudi izbere ta šport kot idealno obliko rekreacije in sprostitve v naravi. Čeprav na Hrvaškem trenutno ni polja z 18 luknjami, razen v Narodnem parku Brijuni, in nekaj zasebnih igrišč za golf z 9 luknjami. Zaradi svoje idealne pokrajine in blage klime Hrvaška načrtuje, da bo postala glavna golfska destinacija v Evropi.

Smučanje na Hrvaškem

Smučanje na Hrvaškem

Takoj v zaledju Reke je smučarski center Platak in malo naprej hrvaški olimpijski center Bjelolasica na 620 m nadmorske višine. V neposredni bližini glavnega Zagreba lahko smučate na pobočjih Medvednice na novo urejenih poteh od najvišjega vrha Sljemena. Tu od leta 2005 poteka pomembno mednarodno tekmovanje - Snežna kraljica, ki je dobila ime po naši svetovni smučarski kraljici Janici Kostelić.