Your browser does not support JavaScript! Gastronomija na Hrvaškem

Gastronomija na Hrvaškem

Odkrijte gastronomsko ponudbo, kulinarične navade in vrhunska vina ter oljčno olje, ki ga lahko uživate ob obisku Dalmacije, Istre in preostale Hrvaške


Gastronomija


Gastronomy in Croatia

Kontinentalna kuhinja je značilna za zgodnje proto-slovanske korenine in novejše stike z uveljavljenimi šolami gastronomije - madžarskim, dunajskim in turškim. Prevladujejo mesni izdelki, sladkovodne ribe in zelenjava.

Za obalno območje so značilni vplivi Grkov, Rimljanov, Ilirov in kasnejših mediteranskih kuhinj - italijanskega in francoskega. Ima veliko morskih specialitet (lignje, sipe, hobotnice, kozice, jastog ...), pripravljene na različne načine, oljčno olje, pršut, različne zelenjave, dalmatinska vina, kot so Babić, Malvasia, Prosecco in Vrbnik Žlahtina ter različne likerje Slavni Maraschino.

Leta 2008 je nacionalna kulinarična ekipa prvič sodelovala na svetovnem srečanju kuharskih in pecivnih kuharjev, na kulinaričnih olimpijskih igrah v Erfurtu v Nemčiji in osvojila bronasto medaljo.

Oljčno olje in vino


Vineyards and wines in Croatia

Istrsko in dalmatinsko oljčno olje je izjemno, ekstra deviško kakovost. Vedno večji pomen turizma v Istri in Dalmaciji zaseda ekstra deviško oljčno olje in oljčno olje, ki jih lahko obiščete med bivanjem na Hrvaškem. Najpogostejše sorte oljk so Buža, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, Drobnica, Istarska bjelica, Karbonača, Moražola, Oblica, Rošinjola in Žižolera.

Istra in ob hrvaški obali v ospredju pri proizvodnji vrhunskih vin: Malvazija, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran, refok, bela in gris Pinot, Chardonnay, Muscat, Trojšćina (Susak), vrbnička Žlahtina (Krk). Vinarija Kozlović iz Momjan ima dolgoletno tradicijo pri proizvodnji Malvazije, Muskata in Terrana, v zadnjih letih pa je poudarila vinarijo Katunar iz Vrbnika, ki proizvaja Žlahtino, rdeče vino in šampanjec. Najbolj znan izdelek PZ "Vrbnik" je zlata žlahtina vina.

Dalmacija je bogata z domačimi sortami grozdja. Najbolj znana vina so: Babić in Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), debit, pošip maraština in grk (Korčula), bela vugava in črni plavac (Vis), plavac in bogdanuša (Hvar), majhen plavac (Pelješac) Desertno vino prošek in svetovno priznano kakovostno vino Dingač. Predstavljene vinske kleti vključujejo: Vinarija Plancic iz Hvara, Kmetijska kooperativna vinarija Jedinstvo, Vinarija Toreta iz Korčule, ki je rodila domače sorte posip in rukatac. Vinarija Plenković vsako leto proizvede približno 300 000 steklenic Zlatega Plavca.