Gastronomija na Hrvaškem

Odkrijte gastronomsko ponudbo, kulinarične običaje in vrhunska vina ter oljčno olje, ki jih lahko uživate med obiskom Dalmacije, Istre in Hrvaške.

Gastronomija

Gastronomija na Hrvaškem

Kontinentalna kuhinja je značilna za zgodnje pro-slovanske korenine in novejše stike z uveljavljenimi gastronomskimi šolami - madžarskimi, dunajskimi in turškimi. Prevladujejo mesni izdelki, sladkovodne ribe in zelenjava.

Za obalno območje so značilni Grki, Rimljani, Iliri in kasneje sredozemske kuhinje - italijanske in francoske. Ponuja številne morske specialitete (lignje, sipe, hobotnice, kozice, jastoge ...), pripravljene na različne načine, oljčno olje, pršut, različno zelenjavo, dalmatinska vina, kot so Babić, malvazija, Prosecco in Vrbnik Žlahtina, ter različni likerji, kot je Maraschino.

Leta 2008 je nacionalni kulinarični tim prvič sodeloval na svetovnem srečanju kuharjev in slaščičarjev, kulinarične olimpijske igre v Erfurtu, Nemčija, in osvojil bronasto medaljo.

Oljčno olje in vino

Oljke na Hrvaškem

Istrsko in dalmatinsko oljčno olje je izjemno, ekstra deviško. Vedno večji pomen turizma v Istri in Dalmaciji zavzema ekstra deviško oljčno olje in ceste oljčnega olja, ki jih lahko obiščete med bivanjem na Hrvaškem. Prav tako lahko sodelujete v žetvi oliv v oktobru in novembru ter doživite lokalne običaje in tradicionalni način življenja. Najpogostejše sorte oljk so Buža, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, Drobnica, Istrska Bjelica, Karbonaca, Moražola, Oblica, Rošinjola in Žižolera.

Oljčno olje Hrvaška

Istra in Kvarner v ospredju pri proizvodnji vrhunskih vin: malvazija, merlot, cabernet sauvignon, teran, refok, beli in sivi pinot, chardonnay, muškat, trojšćina (Susak), vrbnik žlahtina (Krk). Vinarija Kozlović iz Momjana ima dolgo tradicijo v proizvodnji malvazije, muškata in terrana. V zadnjih letih je zelo priljubljena vinska klet Katunar iz Vrbnika, ki proizvaja žlahtino, rdeče vino in šampanjec.

Oljčno olje in vino na Hrvaškem

Dalmacija je bogata z avtohtonimi sortami grozdja. Najbolj znana vina so: Babić in Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), Debit, Pošip Maraština in Grk (Korčula), Vugava in Plavac Mali (Vis), Plavac in Bogdanuša (Hvar), Plavac Mali (Pelješac), desert vino Prošek in svetovno znano visoko kakovostno vino Dingač. Vključene so vinarije Plančić iz Hvara, Kmetijska zadruga Vinarija Jedinstvo, Vinska klet Toreta iz Korčule, ki je gojila avtohtone sorte Pošip in Rukatac. Vinarna Plenković letno proizvede približno 300.000 steklenic Zlatnega plavca.

Vino na Hrvaškem