Prihod na Hrvaško

Vabimo vas, da obiščete Hrvaško, rezervirate apartma ali počitnice in odkrijete vso hrvaško lepoto in čar

Cestni zemljevid Hrvaške

Prihod na Hrvaško

Za vstop v Hrvaško je potrebno imeti: vozniško dovoljenje, kartico za registracijo avtomobila in dokumente o zavarovanju vozila. Za uporabo storitev rent-a-car je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje. Dovoljenje izda državni avto-klub.

Voznik motornega vozila, registriranega v tujini, ki vstopa na ozemlje Republike Hrvaške, mora imeti veljaven mednarodni dokument zavarovanja avtomobilske odgovornosti, ki velja na ozemlju Evropske unije, ali kakšen drug dokaz o obstoju takega zavarovanja. Mednarodni zavarovalni dokumenti in dokazi se štejejo za uradno registrsko tablico vozila, ki je običajno nameščeno na ozemlju države, katere nacionalna zavarovalna pisarna je podpisnica večstranskega sporazuma ali veljavne zelene karte, izdane za vozilo, ki izvira iz države. katerega nacionalni zavarovalni biro ni podpisnik večstranskega sporazuma in drugih dokumentov in dokazov, katerih veljavnost priznava hrvaški urad za zavarovanja.

Omejitve hitrosti

  • 50 km/h - znotraj naseljenih območij
  • 90 km/h - zunaj naseljenih območij
  • 110 km/h - na glavnih cestah, zasnovanih izključno za motorna vozila, in na avtocestah
  • 130 km/h - na avtocestah
  • 80 km/h - za motorna vozila s prikolico brez zavore
  • 80 km/h - za avtobuse in avtobuse z lahkim priklopnikom; na avtocestah lahko avtobusi vozijo do 100 km / h, razen avtobusov, ki prevažajo otroke

Zmanjšajte in prilagodite hitrost v mokrih cestnih razmerah. Vožnja s kratkimi žarometi je obvezna v zimskem času. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je prepovedana!

Uporaba varnostnih pasov je obvezna. Odsevna jakna brez rokavov je obvezen del nujne opreme vsakega vozila. Voznik ga je dolžan nositi, ko je na cesti, zunaj avtomobila (zamenjava pnevmatike, popravilo avtomobila, polnjenje z bencinom, ustavitev drugih avtomobilov, da bi poiskali pomoč itd.)

Bencinske črpalke

V večjih mestih in na avtocestah so bencinske črpalke odprte 24 ur na dan. Bencinske črpalke prodajajo Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel in Diesel. Plin (LPG) je na voljo v večjih mestih in na bencinskih črpalkah na avtocestah.

Za informacije o cenah goriva in seznam centrov, ki prodajajo plinski plin, glejte:
www.ina.hr, www.tifon.hr te www.hak.hr.

Vir informacij: