Osnovne informacije o Hrvaški

Zakaj obiskati Hrvaško in rezervirati apartma, sobo ali počitniško hišo neposredno z lastniki preko apartmaji-hrvaska.si?

O Hrvaški

Republika Hrvaška velja za eno najlepših držav na svetu, ki si zasluži svoj geografski položaj. Hrvaška zavzema največji del vzhodne obale Jadranskega morja, ki kot del Sredozemskega morja prodira najglobje v evropska tla. Hrvaška obala in številni otoki uživajo večino jadranske obale. Ozka gorska veriga Dinare ločuje mediteransko regijo od srednjeevropskega kontinentalnega dela, ki se razteza od vzhodnih robov Alp na severozahodu do obrežja Donave na vzhodu, ki zajema južni del rodovitne Panonske nižine.

Jadransko morje

Intenzivno modro Jadransko morje je dolgo 783 km, od tega je celotna obala, vključno z otoki, dolga 7868 km, hrvaški del pa pripada kar 74%, oziroma 5.835 km, je prava utelešenje najboljše kakovosti Sredozemlja. Če želite natančne številke: preglednost in jasnost na odprtem morju, ki sega do 56 m, in ob obali segajo do 5 m globine. Globina morja na severu vzdolž obale Istre je globoka do 50 m, na otoku Palagruža pa do 250 m globoko in v bližini najbolj oddaljenega otoka Jabuka, ki seže do 1300 globoko. Povprečna temperatura morja poleti se giblje med 22-27° C in najnižjo zimsko temperaturo okoli 7° C, v spomladi pa pri 18° C.

Podnebje

Hrvaška ima tri podnebne cone. Notranjost je zmerno topla in deževna, najvišji hrvaški vrhovi pa imajo gorsko podnebje, ki vključuje snežne padavine. Območja ob jadranski obali imajo prijetno blago mediteransko podnebje z velikim številom sončnih dni, poletja so vroča in suha, zime pa blage in mokre. Povprečne temperature v celinski notranjosti so januar -2 do 0° C, z nekoliko nižjimi temperaturami na najvišjih nadmorskih višinah; Avgusta približno 20° C, na najvišjih nadmorskih višinah pa približno 12° C. Povprečne temperature v Primorju (jadranska obala) so od januarja od -5 do 9° C, od avgusta do 22 do 25° C. Temperatura morja je pozimi 12° C, poleti pa približno 25° C.

Kultura in zgodovina

Če vas zanimajo antični dnevi, začnite iz rimskega amfiteatra v Puli, preko Zadra in njegovega foruma - največjega izkopanega foruma na vzhodni obali Jadrana - in nato do čudovite palače cesarja Dioklecijana v Splitu. Sprehod skozi čas, od predromanske cerkve sv. Sledimo gotskemu obdobju v Zagrebu, Pazinu ali na primer v mestu Ston na polotoku Pelješac. Odkrijte renesanco v Osorju na otoku Cresu, Šibeniški katedrali, otokih Hvar in Korčula ter končno edini Dubrovnik. Varaždin, Bjelovar in Vukovar sijaj baroka, dediščina 19. stoletja pa je na Reki, v Osijeku in seveda v centru Zagreba.

Valuta

Uradna valuta na Hrvaškem je kuna (1 kuna = 100 lipa). Tuja valuta je mogoče zamenjati v bankah, menjalnicah, poštah in v večini turističnih informacijskih pisarn, hotelov in kampov. Kreditne kartice (Mastercard, Visa, American Express in Diners) sprejemamo v skoraj vseh hotelih, marinah, restavracijah, trgovinah in bankomatih.

Vabimo vas, da odkrijete in uživate v lepotah Hrvaške, njeni blagi klimi, kristalno čistem morju, čudovitih plažah in neokrnjeni naravi v kombinaciji z bogato zgodovino in kulturno dediščino, okusno kulinariko in dobra vina, predvsem pa tople in prijazne prebivalce.

Video predstavitev Hrvaška

Vir informacij:

REPUBLIKA HRVAŠKA

Politični sistem - Parlamentarna demokracija
Uradni jezik - hrvaščina
Prebivalstvo - 4.429.078
Območje - 56.594 km2
Glavno mesto - Zagreb
Dolžina obale - 5835 km
Število otokov - 1185 (47 naseljenih)
Najvišji vrh - Dinara (1831 m)
Valuta - kuna (1kn = 100 lipa)
Hrvaška zastava

Sledite nam
Oglaševanje