Your browser does not support JavaScript! Splošne informacije o Hrvaški

Splošne informacije o Hrvaški

Zakaj obiskati Hrvaško in rezervirati apartma, sobo ali počitniško hišo neposredno z lastniki preko apartmaji-hrvaska.si?


REPUBLIKA HRVAŠKA

politični sistem - parlamentarna demokracija
Uradni jezik - hrvaški
Prebivalstvo - 4.429.078
Površina - 56.594 km2
Glavno mesto - Zagreb
Dolžina obale - 5835 km
Število otokov - 1185 (47 inhabited)
Najvišji vrh – Dinara (1831m)
Valuta – kuna (1kn = 100 lipa)
Hrvaška zastava

Video predstavitev Hrvaške

KORISTNE INFORMACIJE

Časovni pas- UTC+1
Številka- +385
Število sili - 112
GSM - Vipnet, Tele2, T-com
napajanje - 220V, 50Hzo Hrvaški

Republika Hrvaška se šteje za eno najlepših držav na svetu, ki si zasluži njen geografski položaj. Hrvaška zaseda največji del vzhodne obale Jadranskega morja, ki kot del Sredozemskega morja prodre globoko v evropsko zemljo. Hrvaška obala in številni otoki uživajo večino jadranske obale. Ozka gorska dolina Dinara ločuje sredozemsko regijo države od osrednjega evropskega celinskega dela, ki se razteza od vzhodnohodnih robov Alp na severozahodu do obal Donave na vzhodu, ki zajema južni del rodovitnih panonskih nižin .

Jadransko morje

Intenzivno modro Jadransko morje je dolga 783 km, od tega je celotna obala, vključno z otoki, dolga 7868 km, hrvaški del pa kar 74% ali 5.835 km, je pravi utelešenje najboljše kakovosti Sredozemlja. Če želite natančne številke: preglednost in jasnost na odprtem morju v razponu do 56 m, ob obali pa do globine 5 m. Globina morja na severu vzdolž obale Istre je do 50 m globoko, na otoku Palagruža pa do globine 250 m in blizu najbolj oddaljenega otoka Jabuke do globine 1300. Povprečna temperatura morja v poletnih mesecih znaša med 22-27° C in najnižjo zimsko temperaturo približno 7° C, spomladi pa prijetno 18° C.

Podnebje

Hrvaška ima tri podnebne cone. Notranjost je zmerno topla in deževna, na najvišjih vrhovih pa gorsko podnebje, ki vključuje tudi snežne padavine. Območja vzdolž jadranske obale imajo prijetno ugodno mediteransko klimo z velikim številom sončnih dni, poletja so vroča in suha in zime so blagi in mokri. Povprečne temperature v celinski notranjosti so: januar -2 do 0° C, z nekoliko nižjimi temperaturami na najvišjih nadmorskih višinah; Avgust približno 20° C, pri najvišjih nadmorskih višinah okoli 12° C. Povprečne temperature v Primorju (jadranska obala) so: od -5 do 9° C, od avgusta od 22 do 25° C. Zimska temperatura morja je 12° C, poleti pa približno 25° C.

Kultura in zgodovina

Če vas zanimajo dnevi antike, bi morali začeti iz rimskega amfiteatra v Puli preko Zadra in njegovega foruma - največjega izkopanega foruma na vzhodnih obalah Jadrana - nato pa do veličastne palače cesarja Dioklecijana v Splitu. Sprehodite skozi čas, od predromanske cerkve sv. Domniusa v Zadru iz 9. stoletja do sveta romanike, ki je čarobni spomenik Trogirju ali otoki Krka in Raba. Sledite gotskemu obdobju v Zagrebu, Pazinu ali, na primer, mestu Ston na polotoku Pelješac. Odkrijte renesanse v Osorju na otoku Cresu, šibeniški katedrali, otokih Hvara in Korčule ter na koncu edinega Dubrovnika. Mesta Varaždin, Bjelovar in Vukovar sijajo s sijajem baročne baštine, dediščina 19. stoletja pa je v najboljšem primeru na Reki, Osijeku in seveda v centru Zagreba.

Valuta

Uradna valuta na Hrvaškem je kuna (1 kuna = 100 lipa). Tuji valuti se lahko zamenjajo v bankah, menjalnicah, poštah in v večini turističnih informacijskih pisarn, hotelov in kampov. Kreditne kartice (Mastercard, Visa, American Express in Diners) so sprejete v skoraj vseh hotelih, marinah, restavracijah, trgovinah in v blagajnah.

Vabimo vas, da odkrijete in uživate v lepoti Hrvaške, njeni blagi klimi, kristalno čistih vodah, lepih plažah in neokrnjeni naravi v kombinaciji z bogato zgodovino in kulturno dediščino, okusno kuhinjo in dobrimi vini, predvsem pa toplimi in prijaznimi prebivalci.

Vir informacij: