Skriti zakladi vzhodne Hrvaške

Skriti zakladi vzhodne Hrvaške

Dež je sledil vse do vhoda v Slavonijo, nekje okoli Požega, kjer nas je sonce pozdravilo. "Končno smo pobegnili od tega dežja," sem pomislil v tem trenutku. Vendar nas je oblak kmalu zaokrožil, že v Osijeku, kar je bil naš prvi postanek.

Zelo kmalu nam je Osijek pokazal svojo moč, svojo reko Dravo, okoli katere je bil zgrajen Osijek. Dež, ki nas je nenehno spremljal, nam ni preprečil, da bi hodili po sprehajalni poti ob reki. Na reki Dravi se nahaja eden od prepoznavnih simbolov osijekskega visečega mostu, znanega kot pešpoti, preko katerega se lahko pripeljete do druge strani reke, na primer v Osiješki živalski vrt, ki ga tokrat nismo obiskali. Kmalu smo bili pred trdnjavo, znani kot simbol mesta Osijeka, Tvrđa. Danes so to le deli prej ene največjih in eno najsodobnejših vojaških utrdb v Evropi. Čeprav so danes samo ostali, trdnjava Osijeka zelo močna. Okoli vsebuje veliko zelenja, parkov in vrtov, kar povečuje vrednost trdnjave.

 

Osijek

 

S prečkanjem Drave smo zapustili Osijek in Slavonijo in se odpravili proti Baranji, natančneje proti etno vasi Karanac. Karanac vam ponuja pristno doživetje vasi Baranja, ki ga lahko opazite s tradicionalnimi družinskimi posestmi in kmetijami, urejenimi v starem stilu. Tako lahko na večini družinskih kmetij vidite in igrate z domačimi živalmi, uživate v tradicionalnem načinu življenja in domači hrani. Za namestitev v Baranji smo izbrali avtohtono družinsko kmetijo Sklepic, kjer nas gostitelji toplo pozdravljajo. Kraj je oaza, ki vas bo pripeljala nazaj v preteklost, v času, ko ni bilo TV-ja in nobenega mobilnega telefona. Za zajtrk so nas čakali na mizi pravi domači izdelki. Slišali smo tudi zgodbo o gostiteljih, ki so zapustili mestno življenje in svoje življenje posvetili družinski kmetiji v Baranji.
Pot nas je pripeljala skozi številne vinograde. Območje Baranja je znano po svojih vinogradih in kletarjih, kot so Josić, Kazalić, Belje, Kolar in mnogi drugi. Vožnja po lokalnih cestah nas je pripeljala skozi Beli Manastir in okoliške manjše kraje vse do Batine. Batina je kraj, ki meji na dve državi. Ko se povzpnete na vrh hriba nad Batino, lahko vidite v Madrizi in Vojvodini v Srbiji. To je območje, kjer je bila bitka pri Batini med drugo svetovno vojno vodena. Kot opozorilo je tu postavljen spomenik in spomeniški center Batinske bitke. Zelo blizu središča tega malega mesta je zeleni otok, vikend resort s peščeno plažo na reki Donavi.

 

Etno selo Karanac

 

Odhajali smo naprej proti jugu in skozi vas Tikveš smo dosegli Naravni park Kopački rit. Kopački rit je poplavljeno območje, ki ga obkrožajo dve reki, Donava na vzhodu in Drava na jugu. Naravni park je bil poimenovan po bližnji vasi Kopačevo, medtem ko ime Kopacki rit pri prevajanju iz madžarskega pomeni močviren travnik. Naravni park je znan kot dom različnih vrst ptic. Tu lahko spoznate bele in črne vrtnice, čaplje, fazane, divje race, jegulje in mnoge druge vrste. Vendar, ali boste videli kakšno od teh, je odvisno od časa leta, ko obiskujete kopački rit, in seveda, kako ste srečni. Naravni park lahko delno obiščete peš, medtem ko lahko druge dele parka vidijo turistični vlak, turistični čoln in kolo. Vse informacije o delovnem času in cenah vozovnic najdete na uradnem parku.

Naslednji cilj je bil Vukovar, mesto, za katerega sem pričakoval, da bodo posledice domovinske vojne še vedno vidne. Čeprav v arhitekturi mesta ni bilo videti, je bilo nekaj mračnega občutka na ulicah ne bi moglo biti neopaženo. Vukovar je mesto, ki je bilo razvito na reki Donavi. Skozi mesto teče reka Vuka, ki na tej točki deli dve geografski regiji, Slavonijo in Sirijem, nato pa teče v Donavo. Na reki Vuki je ime po Jean Michel Nicolier, mladi francoski prostovoljec, ki se je boril v domovinski vojni, da bi pomagal Hrvaški. Žal je njegovo življenje izgubilo na Ovčari. Dodeljen je več posmrtnih časti, eden od teh pa je statut na tem mostu za pešce.
Stare mestne ulice skrivajo stare baročne stavbe z značilnostmi. Na glavnem mestnem trgu se nahaja stavba Radnički dom, ki predstavlja nekdanji Grand hotel. Sprehod po reki vas bo pripeljal do več znamenitosti tega mesta. Na eni strani je iz 18. stoletja baročni grad Eltz. Od leta 1968 je bila stavba namenjena mestnemu muzeju v Vukovarju. Čeprav je bil v domovinski vojni povsem uničen, je bil leta 2011 obnovljen. Sprehod v drugi smeri vas bo pripeljal do vakovskega vodnega stolpa, enega najbolj znanih simbolov Vukovarja. Stolp je konstrukcija, ki je bila v domovinski vojni popolnoma poškodovana, vendar je bila tudi hrvaška zastava vedno ob obkrožju Vukovarja. V bližini Vukovarja je tudi spomeniški center Ovčare, Muzej Vučedolske kulture itd. Nekateri drugi časi smo obiskali te spomenike.

 

Kopački rit

 

Naslednji cilj je bil Ilok, najbolj vzhodno mesto na Hrvaškem, ki se razteza na pobočjih Fruške gore. Z vstopom v mesto boste opazili številne znake, ki kažejo na številne vinske kleti in klete. Tukaj se nahaja ena izmed najbolj znanih hrvaških kleti, Iločki podrumi. Poleg tega, da lahko preizkusite najfinije sorte vina - traminac in druge sorte belega vina, lahko v tem kompleksu preživite noč, jedo nekaj hrane in se odpravite po vinski kleti s prijaznimi vodniki. Vino lahko kupite tudi iz leta 1947, kar je bila posebej cenjena kraljica Elizabeta II.
Nad kletjo se nahaja impresivna palača Odescalchi, kjer se nahaja Muzej umetnosti. Od mestnega obzidja so prekrasni pogledi, še posebej, če naletite na sončni zahod, kot smo mi. Pogled je spektakularen proti reki Donavi, ki je obdan z zelenjem in proti mestu v Srbiji, Bački Palanci, ki se nahaja na drugi strani reke. V tej stavbi je tudi frančiškanska cerkev in samostan Ivan Kapistran.
Ob upoštevanju gastronomske ponudbe Ilok je treba omeniti, da se izbira zoži, vendar je ena od redkih restavracij, ki jih je treba omeniti, Hotel Danube na reki Donavi, ki je šele pred kratkim prejel Michelinovo priporočilo. Močno priporočamo, da poskusite ribe tam!

 

Ilok

 

Ponudba zasebne namestitve v tem delu Hrvaške ni tako velika kot v primerjavi s tistimi na jadranski obali. Ne glede na to lahko na skoraj vsakem mestu v tem delu najdete prijazne gostitelje, ki vam bodo ponudili nastanitev v svojih sobah, apartmajih ali počitniških domovih, v katerih lahko doživite zanimivo kulturo in običaje tega manj znane hrvaške regije. Seveda ima počitek v tem delu svoje prednosti in čare, saj vas bodo prihranili množice v turističnih krajih in tudi, da ne boste pozabili, da lahko uživate v čudoviti in ohranjeni naravi in čistem zraku. To so razlogi, zakaj priporočam, da obiščete najbolj vzhodne dele Hrvaške, kjer si lahko ogledate slavni Slavonsko nižino, pa tudi močne reke, ohranjene močvirje in idilične griče.

Oznake: Osijek, Vukovar, Ilok, Kopački rit

Radi bi slišali vaše komentarje, zgodbe in izkušnje na Hrvaškem v komentarjih spodaj


Izbrana ponudba apartmajev in zasebne namestitve na Hrvaškem