Apartmaji in zasebne nastanitve Lika

Lika je hrvaška regija, ki se nahaja predvsem v okviru Ličko-senjske županije, največje in hkrati najmanj naseljene hrvaške občine. Ta del Hrvaške je imel zanimivo, a burno zgodovino, za katero je značilno pozno poselitev in poseben status tudi v zgodnji zgodovini Hrvaške. Namreč, ta del Hrvaške je bil torej v hrvaškem kraljestvu izoliran del, zelo neodvisen od hrvaškega kralja. Pozneje je na tem p...

Izbrani apartmaji in zasebne nastanitve - Lika

Apartma Andrić

Gračac

od 50 €

Sobe Pansion Park

Slunj - Rastoke

od 48 €

Apartmaji Šarić

Gospić

na vprašanje

Apartmaji Plitvice Lakes Lodge

Plitvička jezera

od 80 €

Lika (36) - Iskanje zasebne nastanitve po mestih

Turistični vodnik Lika

Lika - Grb

Lika je hrvaška regija, ki se nahaja predvsem v okviru Ličko-senjske županije, največje in hkrati najmanj naseljene hrvaške občine. Ta del Hrvaške je imel zanimivo, a burno zgodovino, za katero je značilno pozno poselitev in poseben status tudi v zgodnji zgodovini Hrvaške. Namreč, ta del Hrvaške je bil torej v hrvaškem kraljestvu izoliran del, zelo neodvisen od hrvaškega kralja. Pozneje je na tem področju prišel Osmanski imperij in spremenil nacionalno strukturo prebivalstva. S prihodom avstrijskega cesarstva je bila Lika organizirana kot vojaška meja, takrat največji vojaški tabor na odprtem v Evropi. Lika je videla trde dni v drugi svetovni vojni in med domovinsko vojno, ko je bila narodna struktura prebivalstva večkrat spremenjena, morda pa je zgodovina nekaj, kar čudovit del Hrvaške naredi tako posebnega.

Geografsko Liko mejijo na gore; Velebit, Velika in Mala Kapela ter Lička Plješivica. Med temi gorami so znana kraška polja Lika. V Liki sta dva nacionalna parka, svetovno znana Plitvička jezera in Severni Velebit.

Plitvička jezera so geološko-hidrološki kraški fenomen, sestavljen iz 16 lepih modro-zelenih jezer, kjer lahko uživate v ohranjeni naravi in ​​svežem gorskem zraku. Noc lahko preživite v poceni apartmajih ali v počitniških domovih, ki jih lahko izposodite neposredno tako, da se obrnete na lastnike. Prav tako lahko preživite noč v poceni sobah okoli Plitvicc in vse to je možno brez provizije za agencijo. Drugi nacionalni park je severni Velebit, ki je uvrščen na seznam Uneskovih seznamov svetovne dediščine v Evropi, ki je del skupne dediščine 13 držav, imenovanih "Kraški deževni gozdovi v Karpatih in drugih območjih Evrope". Specifičnost tega nacionalnega parka je, da je 1289 hektarov bukovih gozdov in kraškega reliefa pod vplivom treh podnebnih razmer: mediteranskega, kontinentalnega in alpskega. Poceni nastanitev lahko najdete v kočah in hišah za najem v bližini nacionalnega parka.

Lika je znana po dejstvu, da se je v tem delu Hrvaške odprlo prvo tiskarno, tako na Hrvaškem kot v jugovzhodni Evropi. Ustanovili so ga Frankopanski knezi, leta 1483 pa je bila natisnjena glagolska napaka, najstarejša tiskana knjiga v hrvaškem jeziku. Kulinarična ponudba te regije je posebna zgodba, zaradi ostrega podnebja tega območja, vendar je ta ostra klima popolna za gojenje krompirja in jagnjetine! Likovski krompir velja za najboljšega v tem delu Evrope in podobno bi lahko rekel tudi za znamenito ličko jagnjetino. Ko se ti dve sestavini združita z likerjem (ki ga priporočamo v zmernih količinah), bodo izkušnje tega čudovitega območja popolne. Največja mesta v Liki so Gospić, Otočac, Gračac in Korenica.

Omenimo, da je v Liki rojen svetovno znani izumitelj Nikola Tesla in igralec Rade Šerbedžija. Poleg tega, da je dobro povezana s sodobno avtocesto, je Lika bogata z poceni zasebnimi nastanitvami, počitniškimi domovi, apartmaji in sobe, ki jih je mogoče enostavno najamete brez agencijskega honorarja. Neposredno se obrnite na lastnike nastanitve in raziskovajte gore, jezera, kraške doline, čiste reke in ta pozabljeni del Hrvaške. Dobrodošli v Liki in želimo vam prijetno počitnice!

Lika - Naravne, kulturne in turistične znamenitosti

Plitvička jezera

Čarobna igra narave, vode, pretoka časa in sega žara je ustvarila najbolj znani narodni park na Hrvaškem, Plitvička jezera. Nacionalni park je bil razglašen daleč leta 1949. To je bil prvi nacionalni park na Hrvaškem, pa tudi med prvimi na svetu. Nahaja se v gorskem območju Like pri Korenici, na nadmorski višini od 400 do 1280 metrov in se razprostira na skoraj 300 km2.

Nedvomno najatraktivnejši del parka sestavlja 16 medsebojno povezanih jezer, ki kapljajo niz gozdnih gričev in strmih sten do Sastavcev, spektakularnega slapa, po katerem začne pričeti korana. To je tudi najvišji slap, visok skoraj 70 metrov, ki vas ne bo pustil ravnodušen. Specifičnost jezer in številnih slapov je sedimenten pojav, ki nenehno gradi slapove zaradi odlaganja kalcijevega karbonata (kalcija), ki obiluje plitvička voda. Ta proces traja danes in je edinstven na svetu.

Okoli jezer so lepe lesene sprehajališce, tako da lahko obiskujete vsa jezera, na najvecjem jezeru Kozjak pa lahko vzamete tudi elektricno ladjo. Poleg uživanja v turkizni barvi jezera in poslušanju številnih manjših in večjih slapov se lahko sprehajate in pohodite v okoliške goste bukve in hrastove gozdove. Tukaj so edini ohranjeni primarni gozdovi na Hrvaškem, zaliv Ćorkova, ki je bil skozi tisočletje ohranjen in nedotaknjen. Poleg rastlinskega in gozdnega bogastva je tu veliko živalskih vrst, zato je mogoče videti medveda, volka, risov, žil, številnih ptic in dvoživk. Plitvice je vredno obiskati v vsakem letnem času, morda najbolje izogniti se velikim poletnim množicam in velikim skupinam obiskovalcev, in pridejo v jesen, ko postanejo lepa paleta barv ali pozimi, ko je vse zamrznjeno z ledom in snegom .

Ker se nahajajo ob stari cesti Zagreb-Zadar, lahko Plitvice obiščete v enem dnevu, vendar zagotovo priporočamo, da nekaj dni zadržite, da uživate v tej resnični naravni popolnosti. Nastanitev je mogoče najti v samem nacionalnem parku ali v bližini Korenice in Rakovice. Predvsem je zelo kakovostna in lepo urejena in zelo cenovno ugodna zasebna namestitev (apartmaji in sobe), ki jih v svojih domovih ponujajo prijazni gostitelji. Zato, ko potujete po Jadranu, poskrbite, da pridete do te Like in hrvaškega bisera, preživite nekaj dni, ker vam zagotavljamo, da bo praznik zapomnil!

Plitvička jezera, Hrvaška
Plitvička jezera, Hrvaška
Plitvička jezera, Hrvaška
Naravni park Velebit

Velebit, velikan, ki se ponosno dviga nad Jadranskim morjem, je največja in hkrati najdaljša gora v Republiki Hrvaški. Mi lahko prosto rečemo, da je tudi najbolj privlačen in najbolj zanimiv. Zato ni presenetljivo, da je tudi ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za ljubitelje narave in turiste, ki iščejo aktivne počitnice in razburljivo avanturo. Dolga je oddaljena skoraj 150 kilometrov od mesta Senj na severu do izvira in kanjona reke Zrmanje na jugu.

Zaradi svoje izjemne biotske raznovrstnosti, bogastva flore in favne ter dejstva, da je leta 1978 eden redkih habitatov vseh treh evropskih zveri - medveda, volka in risov, je bil vključen v svetovno mrežo za ohranjanje biosfere v okviru Program UNESCO "Človek in biosfera". Leta 1981 je bil razglašen za naravni park. Park narave Velebit razteza skoraj 2000 km2, zaradi česar je to največje zavarovano območje na Hrvaškem.

V parku Nature Park je 2 narodni parki: NP Paklenica in NP Severni Velebit, potem strogi rezervoar Hajdučki in Rožanski kukovi, botanični vrt Velebit, jama Cerovac, jama Lukina (ena izmed najglobljih na svetu), Kuterevo zavetišče medveda gozdni rezervat Štirovača, številni habitati endemičnih vrst ... Vse to nam govori, da je resnično pravi naravni dragulj, ki je resnično vredna ogleda in doživljanja čarovnije. Posebna atrakcija na Velebitu je edinstvena gorska pot - Premužićeva pot, ki povezuje severni in srednji Velebit v dolžini 50 kilometrov, kjer lahko doživite nepozabne razglede na Jadransko morje in številne otoke. Med čudovitim vremenskim razgledom poteka vse do Italije. Specifičnost Velebita je njena dva povsem različna obraza, morje, ki je pretežno strmo, golo, skalnato in kontinentalno, zeleno in lesno.
Najvišji vrh je Vaganski vrh, ki je v nadstropju 1757 m nad Narodnim parkom Paklenica. Velebit ponuja številne aktivnosti za sprehode, pohodništvo, gorsko kolesarjenje, planinarjenje in jamarstvo, vse to pa je korak od lepih plaž in kristalno čistega morja v kanalu Velebit. Med poletno vročino lahko poiščete osvežilne pijače v jasnem Jadranskem morju ali v čistem gorskem zraku v senci stoletnih gozdov.

Velebit se lahko obišče od obale od Starigrada Paklenice, Karlobaga ali Senja, pa tudi iz Otočca, Gospića ali Gračaca v Lici, kjer bodo izkušnje nekoliko drugačne. Namestitev, najpogosteje apartmaji ali sobe v družinskih hišah in lepo urejene počitniške hiše najdete v številnih manjših in skritih krajih, kjer lahko uživate v zasebnosti, čudovitih pogledih, čistem zraku in aktivnih počitnicah.

Naravni park Velebit, Hrvaška
Naravni park Velebit, Hrvaška
Naravni park Velebit, Hrvaška
reka Gacka

Kraljica reke, kraška lepota ali najčistejša reka v Evropi je samo ime za to majhno, a lepo reko, ki počasi teče skoraj 60 kilometrov v dolini Gacke. Ta prostorna dolina leži med dvema gorama, Velebitom, ki jo ločuje od morja in Kapele, ki jo ločuje od kontinentalne Hrvaške. V dolini se nahaja Otočac, lepo mestece, ki je bilo vedno povezano z reko Gacko, kar je pomenilo življenje skozi zgodovino vseh prebivalcev.

Izvir Gacke je v dolini, kjer čiste vode potekajo iz več močnih izvirov (virov), od katerih je najpomembnejši Tonković vrilo. Posebnost te reke je, da ne potuje v morje, ampak ima podvodno obliko, ki teče pod Jadranskim morjem v kanalu Velebit. Za Gacko je značilna izjemno čista voda, bogata s kisikom, ki je pitna, kar povečuje bogato rast vegetacije in veliko bogastvo flore in favne. V tej majhni reki je zabeleženih več kot 25 vrst rastlin in 17 vodnih vrst, zaradi česar je to zelo privlačna destinacija za vse športne ribiče, pa tudi za vse ljubitelje narave. Eden od znamenitosti te reke je, da temperatura vode ne presega 10 stopinj, celo v poletnih mesecih, postrv pa petkrat hitreje raste kot v drugih kraških rekah.

V okoliških vasicah je bil razvit rekreacijski in podeželski turizem, tako da razen ribarjenja vidite stare mline, ki so bile obnovljene in urejene v tradicionalnem slogu. Nastanitev lahko najdete na okoliških kmetijah, kjer boste doživeli tradicionalni način življenja in kako lahko človek, reka in narava popolnoma sobivata. Apartmaji in sobe so na voljo tudi v bližnjem mestu Otočac. Jadransko morje in mesto Senj sta oddaljena le 40 kilometrov od te idilične gorske doline. Gacka dolina je tudi vaša izhodiščna točka za obisk in raziskovanje naravnega parka Velebit in najmlajšega hrvaškega narodnega parka na severu Velebita.

reka Gacka, Hrvaška
reka Gacka, Hrvaška
reka Gacka, Hrvaška
Cerovačke jame

Skrivnostni podzemni svet Cerovac in Velebit skrivajo številne skrite prizore in lepote, ki čakajo na odkritje. S skoraj 7 kilometri podzemnih kanalov, prehodov in dvoran je to največji podzemni jamski sistem na Hrvaškem in vsekakor eden najlepših. Nahaja se v Liki pri Gračacu na pobočjih Velebita in je poimenovana po bližnji železniški postaji Cerovac, ker je bila odkrita med gradnjo železnice Zagreb-Split leta 1924. Zaradi svoje velikosti, edinstvenosti in arheoloških najdb leta 1961, bilo je razglašeno za geološki spomenik narave.

Celoten kompleks sestavljajo zgornje, srednje in nižje jame, ki so večinoma primerne za obiskovalce. Temperatura v jami je konstantna skozi celo leto in ne presega 8 stopinj, zato priporočamo, da se toplo obleko in čevlje, zlasti v poletnih mesecih, ko je razlika v temperaturi znotraj in zunaj jame večja od 20 stopinj. Celoten sistem je bogat s čudovitim jamskim nakitom (stalagmiti in stalaktiti), ki oblikujejo impresivne strukture različnih oblik in velikosti. Nekateri od njih dosežejo višino nekaj čevljev, kar je zelo impresivno glede na dejstvo, da raste zelo počasi, le 10 centimetrov na 1000 let, s stalnim padcem vode in raztapljanjem kalcijevega karbonata. Eden od najbolj znanih od teh je rock, ki neomajno spominja na Božiček, zato je dobil to ime. Ogledate si lahko tudi ostanke izumrlega jamskega medveda in sledove človeka (človeške kosti in bronasta sekira).

Zagotovo priporočamo potovanje v Jadransko morje, da se ustavite tukaj in obiščete ta skrivnostni podzemni svet, napolnjen z različnimi barvami, oblikami in lepoto. Jame so odprta za obiskovalce vsak dan od 10. do 16. ure, v zimskih mesecih pa je potrebno predhodno obvestilo. Obisk traja približno 1 uro, za večje skupine pa je potrebno predhodno obvestilo. Prav tako lahko preživite noč v bližnjem Gračacu, ki nudi udobno zasebno namestitev v sobah ali apartmajih, poleg jame pa se lahko odpravite do mesta Crnopac na Velebitu, ki se nahaja nad jamo na 1400 m nadmorske višine. Celotno območje je ena velika divjina, nedotaknjena narava, česen starih gozdov in visokih kamnin, ki je zelo malo obiskan, vendar je ohranil svojo izvirnost.

Cerovačke jame, Hrvaška
Cerovačke jame, Hrvaška
Cerovačke jame, Hrvaška
Zavetje za medveda Kuterevo

Kuterevo je slikovita majhna vasica, ki se nahaja v Liki, v gozdnati dolini na pobočjih severnega Velebita. Od Otočca je oddaljeno le 14 kilometrov, kamor sodi tudi administrativno. Ta majhna vas je znana po zaslugi edinstvenega pristanišča medveda, ki je bila ustanovljena leta 2002. Zavetje zagotavlja zavetje za medvede, še posebej mladega sirote, ki ga je mati pustila ali je bila usmrtjena v lovu. Vendar poleg zavetišča za mlade medvede zavetje spodbuja varstvo narave, gozdov in habitatov medvedov, trajnostnega življenja v harmoniji z naravo in ohranjanja lokalnih tradicij gorske skupnosti.

Hrvaška je ena redkih evropskih držav, kjer ima stabilno prebivalstvo medveda več kot 1000 živih živali. Toda medvedi so poleg lova poškodovani tudi po cestah, tirnicah, lova, zastrupitve in zapuščanja mladih medvedov, ki bi zagotovo umrli brez zatočišča v Kuterevu. Najdejo svoj novi dom v Kuterevu, kjer ostanejo celo življenje. Čar tega nebesa je privabiti skupino prostovoljcev z vsega sveta. Večinoma so mladi iz tujih držav, ki želijo pomagati, a se tudi približajo naravi in ​​se naučijo več o življenju medveda. Še ena zanimiva stvar je, da vsi medvedi, ki bivajo v zavetju, imajo svoje ime in priimek. Sestavni del programa, ki ga vodijo prostovoljci in njihovi mentorji, je izobraževanje obiskovalcev, ki vključuje obisk kampa in spoznavanje značaja, navad in življenja medveda.

Svetišče je mogoče obiskati spomladi, poleti in jeseni, medtem ko je zima zaprta, da ne bi motili medveda, medtem ko je pozimi spal. Ob prihodu morajo obiskati prostovoljno postajo, turistični obiski pa so možni ves dan. Vstopnice so simbolične in zaračunajo se od 15 do 20 KN, vsi dobički pa bodo izboljšali življenjske razmere medvedov. Za vse ljubitelje živali in narave bo Kuterevo neizogibna destinacija za počitnice, saj je Jadransko morje v resnici blizu (50 km). Če želite preživeti svoj dopust obkroženi z naravo in parkom v parku Velebit, lahko najdete namestitev v Kuterevju, v bližini Otočca ali na podeželskih kmetijah v dolini Gacke.

Zavetje za medveda Kuterevo, Hrvaška
Zavetje za medveda Kuterevo, Hrvaška
Zavetje za medveda Kuterevo, Hrvaška
Memorijalni centar Nikole Tesle

Vsi vemo ali smo se slišali za slavnega izumitelja in vizionarja Nikole Tesle, vendar je manj znan dejstvo, da se je rodil v Liki v majhni vasici Smiljan, blizu Gospića 10. julija 1856. Ob praznovanju 150. obletnice rojstva Tesle , 10. julija 2006 je bil odprt Memorijski center "Nikola Tesla", muzej, ki združuje znanost, umetnost in turizem.

Nikola Tesla gotovo zasluži takšen muzej, saj s svojim genijem številni izumi, ideje in vizije prispevajo k velikemu napredku človeštva v poznih 19. in v začetku 20. stoletja. Nekateri njegovi izumi so: AC elektromotor, Tesla transformator, Tesla turbina, brezžični signal in prenos energije, brezžični nadzor in mnogi drugi. Njegovo primarno področje je bilo na področju elektrotehnike, kjer je delal in poročal na stotine različnih patentov in izumov, od katerih jih večina še danes uporablja. Verjetno je najbolj znano, da je na Niagarski slapovi gradila hidroelektrarno, ki je bila prva na svetu, ki je uporabljala visokonapetostne daljnovode in izmenični tok (Teslin izum), da bi oskrbovala električno energijo bližnjega Buffalaa, York.

Spominski center je sestavljen iz hiše, kjer se je rodil in kjer je stalna razstava dokumentarnega gradiva. Poleg hiše je cerkev sv. Petra in Pavla, v katerem je Teslov oče pravoslavni duhovnik opravljal svojo službo. V središču so številni prototipi Teslinih izumov, kot so Teslinova turbina, Tesla ladja, ki jo je mogoče upravljati z radijskimi valovi in ​​multimedijskim centrom. Namenjen je vsem starostnikom, otrokom, študentom, družinam in turistom, kjer se lahko vsi naučijo veliko informacij o Teslinem življenju, njegovih izumih in vplivu, ki ga je imel v sodobnem načinu življenja.

Center je odprt vsak dan od 08.00 do 20.00, razen ponedeljka, cena vstopnic pa znaša od 20 do 50 KN. Zaradi svoje bližine Gospiću in avtocesti Zagreb-Split vam priporočamo, da obiščete ta zanimiv muzej, in če se želite sprostiti in preživeti v svežem zraku Like, lahko najdete udobne sobe in apartmaje v Gospiću ali na okoliških kmetijah.

Memorijalni centar Nikole Tesle, Hrvaška
Memorijalni centar Nikole Tesle, Hrvaška
Memorijalni centar Nikole Tesle, Hrvaška

Lika - Podnebje in vremenska napoved

Lika Vremenska napoved

Večino Like in njenih številnih dolin in kraških polj prevladuje zmerno kontinentalno podnebje. V gorah nad 1200 metrov nadmorske višine prevladuje gorsko ali snežno-gozdno podnebje. Za zmerno kontinentalno podnebje je značilna ostra zima, kratka pomlad, vroče in deževno poletje. Značilnosti velikih dolin Lika je, da se poleti napolni z zelo vročim zrakom, tako da glede na obalo Jadranskega morja ni razlike, medtem ko se po sončnem zahodu občutno razlikuje, ko se temperatura čez noč znatno zmanjša. Noči so zato zelo sveže in udobne za spanje in celo med največjimi poletnimi temperaturami.

Terapevtski učinek meteoroloških elementov na zdravje ljudi (zmanjšan zračni pritisk, zmanjšana vlaga, povečano sončno sevanje ...) se povečuje z višanjem nadmorske višine. Lika leži med 500 in 1500 metri nadmorske višine, zaradi česar je idealen za prijetno bivanje in ugoden podnebni učinek na zdravje ljudi. Čist in svež zrak iz Like, skupaj s zdravo hrano, je eden glavnih vzrokov za dolgoživost lokalnih prebivalcev, ki živijo tukaj za generacije. Zime v Liki so dolge in hladne, snežne padavine so bogate. Na visokih gorah, kot je Velebit, je snežni pokrov do višine 3 m in ostane na tleh v povprečju približno 4 mesece.

Spodaj je prikazan graf, ki prikazuje povprečno najvišjo in najnižjo dnevno temperaturo zraka ter količino padavin v Gospiću, kar najbolje ponazarja zmerno kontinentalno ozračje te hrvaške regije.

Povprečna temperatura zraka - Lika
Povprečna temperatura morja - Lika
Zadnja dodana namestitev v regiji Lika
Apartma Antonio

od 50 €

Počitniški dom Režek

od 250 €

Počitniški dom House Momentum

na vprašanje

Počitniški dom Valinčić

od 180 €