Apartmaji in zasebne nastanitve Istra

Istra! Čudovit in največji polotok Jadranskega morja se zahvaljuje svojemu imenu plemenu starega Histrija, ki je ljubosumno varoval svojo domovino kot starodavne Rimljane. Ko obiščete to čudovito hrvaško regijo, boste bolje vedeli, zakaj. Čeprav Histri, prvi znani prebivalci in pojmovanje zgodovine, nimajo skupnega izvora, obstaja še globlja povezava. Skozi zgodovino so živeli različne kulture in narodi; Histri, Rimljani, Lo...

Izbrani apartmaji in zasebne nastanitve - Istra

Počitniški dom Villa Ivana

Medulin

od 250 €

Apartmaji House Peti

Pula

od 60 €

Počitniški dom Šterna

Pazin

od 95 €

Komentarji: 4 - 5/5
Počitniški dom Martincic Residence

Marčana

od 356 €

Apartmaji Berat

Peroj

od 70 €

Apartmaji Tamaris Garden

Novigrad

od 53 €

Počitniški dom Villa Camelie

Barban

na vprašanje

Apartma Nola

Poreč

od 95 €

Počitniški dom Villa Antishova

Kršan

od 144 €

Apartmaji Vetrnica

Novigrad

na vprašanje

First minute ponudba
Komentarji: 1 - 5/5
Apartmaji Ljubica & Branko

Medulin

od 65 €

Komentarji: 1 - 4.0/5
Apartmaji Mare

Fažana

od 70 €

Apartmaji Laura

Rabac

od 58 €

Počitniški dom Residence Tomani

Bale

na vprašanje

Last minute ponudba
Komentarji: 1 - 5/5
Apartmaji Meerblick

Rovinj

na vprašanje

Apartmaji Ruža Poreč

Poreč

na vprašanje

Komentarji: 2 - 5/5
Apartmaji Dragica

Poreč

od 45 €

Počitniški dom Flower

Pula

od 65 €

Apartmaji Nataly

Valbandon

od 50 €

Istra (488) - Iskanje zasebne nastanitve po mestih

Turistični vodnik Istra

Istra - Grb

Istra! Čudovit in največji polotok Jadranskega morja se zahvaljuje svojemu imenu plemenu starega Histrija, ki je ljubosumno varoval svojo domovino kot starodavne Rimljane. Ko obiščete to čudovito hrvaško regijo, boste bolje vedeli, zakaj.

Čeprav Histri, prvi znani prebivalci in pojmovanje zgodovine, nimajo skupnega izvora, obstaja še globlja povezava. Skozi zgodovino so živeli različne kulture in narodi; Histri, Rimljani, Lombardi, Franki, Benečani, Avstrijci in končno Hrvati. Ta regija je pogosto spremenila lastnike, predvsem pa so bili brezmejni vezani na zemljo, v kateri so živeli, za bogato deželo, dolge obale, zelo prijetno podnebje, hrano, vino in neustavljiv čar. Toda Istra ni samo geografski izraz, temveč predvsem ljudje, ki živijo v njem - Istrijani! Prav nenavadna zgodovina in mešanica različnih narodov in kultur, ki živijo v njej, je ustvarila posebno regijo Istre znotraj Hrvaške. Istra je eden najbolj razvitih delov Hrvaške in je zagotovo najbolj strpni del nje. Tukaj živijo Hrvati, Italijani in Slovenci, in če obiščete mesta in vasi, boste opazili, da so njihova imena napisana tako v hrvaščini kot v italijanščini in na nekaterih mestih tudi v romunščini!

Nahaja se na severnem koncu Jadrana, regije, ki je bila na križišču Hrvaške, Italije in Slovenije, zanimiva zgodovina. Njeno podnebje je mešanica sredozemskega in kontinentalnega podnebja, prav tako kot Istra je mešanica Sredozemlja in Srednje Evrope. Istra je zgodovinsko spremenila številne lastnike, vendar so se vsi dobro zavedali lepote goric Učka in Ćićarija, njenih obal in mest Pule, Poreča, Rovinja, Umaga in njegove očarljive notranjosti, ki jo najbolje označuje mesto Motovun, ki s svojega hribovca ljubosumno ohranja svojo edinstveno okolico.

Prava raznolikost geografskih značilnosti, ljudje, ki živijo v njem in njihovi jeziki, je, da je Istra posebna, strpna in tako zanimiva. Njegova turistična tradicija, z mešanico obmorskih apartmajev in poceni nastanitve, je tako na voljo in dostopna!

Ena od stvari, ki je v Istri ni treba zamuditi, je gastronomska in enološka ponudba. Med mnogimi odličnimi restavracijami je edina na Hrvaškem, ki je bila nagrajena z Michelinovo zvezdo. Posebnost gastronomije je zagotovo istrski tartuf, ki daje edinstven okus vsem jedem. Med in po obroku bi bilo greh, da ne bi poskusili istrskega terana ali Malvazije vina in z balkona v stanovanju opazovati neustavljiva istrska obzorja.

Čudovite počitniške hiše z bazeni so del ogromne ponudbe zasebne namestitve v notranjosti Istre. Tu so na voljo privlačne sobe, ki so najeti v obalnih mestih, od koder se lahko začne istrska avantura. Neposreden stik z lastniki privatne namestitve za cenejše, bolj prijetne in bolj človeške počitnice je še ena posebnost istrskega in hrvaškega turizma. Pomagali vam bomo vzpostaviti ta neposredni stik, ne glede na to, ali iščete poceni namestitev ali luksuzni počitniški dom. Samo pomembna stvar je, da iščete počitnice v Istri in naša naloga je, da vam pomagamo najti idealno zasebno namestitev.

Istra - Naravne, kulturne in turistične znamenitosti

Amfiteater v Puli

Amfiteater v Puli je največji in najbolj ohranjen spomenik starinske arhitekture na Hrvaškem in šesti največji rimski amfiteater na svetu. Čeprav je to nesporna hrvaška kulturna dediščina, Amfiteater še vedno ni na seznamu UNESCO-a svetovne dediščine.

V 1. stoletju pred našim štetjem je bil zgrajen v fazah. Pred obstoječim amfiteaterom, na isti lokaciji, je bila zgrajena podobna, vendar manjša lesena stavba. Amfiteater je bil še naprej razširjen v drugi polovici 1. stoletja med vladanjem dinastije Flavius. V tem času je les zamenjal kamen in ta videz je bil ohranjen do danes. Stena z velikimi polkrožnimi odprtinami je bila zgrajena iz apnenca iz Hrvaške. Čeprav ni natančnih podatkov o času in trajanju gradnje amfiteatra, je ocena, da je bila zgrajena približno ob istem času kot Kolosej v Rimu.

Puljski amfiteater je dolg 132 metrov, širok 105 metrov in visok 32 metrov. Središče amfiteatra je arena velikosti 68 x 42 metrov, ki je oddaljena en meter stran od avditorija. Kapaciteta amfiteatra je bila okoli 23.000 gledalcev, med boji gladiatorjev in zveri pa je bil avditorij prekrit s krpo.

Amfiteater je danes največja turistična atrakcija mesta Pule in Istre in ima letno okoli 300.000 obiskovalcev. Poleg tega je od leta 1954 postal središče festival Puljskega filma in osrednji oder za številne domače in tuje glasbenike, kot so Lucian Pavarotti, Andree Bocelli, Jose Carreras, Jamiroquai, Anastacia, Eros Ramazzotti, Elton John, Sting, Michael Bolton in drugi .

Z namestitvijo najdaljšega kroga na svetu (808 metrov dolge in 800 kg težke) je Amfiteater vstopil v Guinnessovo knjigo rekordov leta 2003.

Cena vstopnice za odrasle znaša 50,00 HRK (približno 7 EUR), učenci in invalidi pa imajo popust.

Če se odločite obiskati mesto Pula in Istro, vam priporočamo, da v Puli in njegovi okolici najdete cenovno ugodno nastanitev.

Amfiteater v Puli, Hrvaška
Amfiteater v Puli, Hrvaška
Amfiteater v Puli, Hrvaška
rt Kamenjak

Rt Kamenjak se nahaja na skrajnem jugu Istre v Medulinskem arhipelagu, le deset kilometrov od Pule. Kamenjak je majhen polotok z mikroklimo, ki odstopa od okolice. Sredozemsko podnebje na polotoku je toplejše kot v drugih delih Istre. Glavni razlog za to je, da so trije strani Kamenjaka obkroženi z morjem, Kamenjak pa je precej nizek, tako da se oblaki ne zadržujejo nad njim. Območje Donji Kamenjak in medulinski arhipelag sta zaščitena od leta 1996 v kategoriji pomembne krajine. Kamenjak upravlja javna ustanova Kamenjak.

Polotok Kamenjak je dolg 3,4 km in širok od 0,5 do 1,6 km in pokriva površino okoli 400 ha. Kamenjak je dom za različne vrste rastlinstva in živalstva. Čeprav ga obkrožajo številne bele kamnine, je izredno zelena. Polotok je dom približno šestdeset različnih vrst zelišč, vključno z najpomembnejšimi endemskimi istrskimi kravami.

Kamenjak obkrožajo enajst otokov, od katerih le otok Porer naseljuje svetilnik. Ta avstro-ogrski svetilnik je bil zgrajen v začetku 19. stoletja in danes predstavlja enega od simbolov medulinskega arhipelaga. Poleg tega so bili najdeni sledovi dinozavrov na otoku Fenoliga, ki se nahaja na južnem robu polotoka.

Kamenjak ponuja številne možnosti za idealen oddih. V kristalno čistem morju lahko plavate v enem od zalivov (Kamenjak ima več kot 30 zalivov). Najbolj priljubljeni zalivi so Velika in Mala Kolumbarica ter zaliv Portic (v veliki meri obisk jadrnic). V zalivu Mala Kolumbarica najdete tudi Safari bar, bar, ki je v celoti povezan z okoliško naravo in kjer lahko imate osvežilno pijačo ali hrano.

Eden dokazov o čistosti morja, ki obdaja polotok Kamenjak, so sredozemski menihski tjulnji. V zadnjih nekaj letih se na Kamenjaku vidi sredozemski menihski tjulnji. Menihski tjulnjiv menihu so znana kot živali, ki le delujejo v morskih delih, kjer je voda čista in neonesnažena.

Tura po polotoku je brezplačna, medtem ko se v sezoni zaračunava obisk avtomobila. Ker je stanje cest slabe, je naše priporočilo raziskovanje polotoka s kolesom.

Če se odločite obiskati to čarobno mesto, si lahko privoščite nastanitev v apartmaju ali počitniški hiši v bližnji Puli.

rt Kamenjak, Hrvaška
rt Kamenjak, Hrvaška
rt Kamenjak, Hrvaška
Limski zaliv

Limski zaliv (znan tudi kot Limski kanal) se nahaja na zahodni obali polotoka med Vrsarjem in Rovinjem in je ena izmed najlepših naravnih lepot Istre. Nastala je kot poplavljena rečna ustja reke Pazinčice. V zalivu reka Pazinčica izliva v Jadransko morje.

Limski zaliv je estuar, dolg več kot 10 kilometrov. Kanjon se dvigne do 30 metrov v bližini morja in je širok do 60 metrov. Strani dosežejo največjo višino 100 metrov na nekaterih mestih. Zaliv je del Limske drage - je dolg približno 35 kilometrov in doseže Pazin v osrednjem delu Istre.

Voda v Limskem zalivu ima poseben značaj zaradi podvodne pomladi sladke vode. Zaradi tega je voda idealna za ribogojstvo rib in školjk, kot so klapavice, ostrige in različne ribe. Če želite okusiti sveže školjke ali ribe iz Limskega zaliva, lahko uživate v morski hrani v eni od restavracij, ki se nahajajo na obali zaliva. Naravne lepote in odlična gastronomska ponudba so glavni razlogi za obisk številnih turistov. Poleg tega lahko ljubitelji adrenalina na strmih plemenah uživajo v športnem plezanju. Območje zaliva je bogato tudi z rastlinstvom, zaradi česar je naravni habitat velikega števila prosto živečih živali, kot so divji prašiči, srnjad, lisice, koze, sove, orli in druge živali.

V bližini zaliva je Romualdska jama, kjer so v 11. stoletju potekali verski obredi. Jama je bila nedavno odprta za javnost in je mogoče organizirati voden ogled.

Poleg njene izjemne naravne lepote je tudi zaliv Lim znan kot filmska lokacija za več filmov. Najbolj znani filmi, ki so bili posneti v zalivu, so film o Vikingih "The Long Ship", ki ga sestavljajo Richard Widmark in Sidney Poitier ter film "The Vikings", v katerem sodelujejo Kirk Douglas in Tony Curtis.

Lim Bay je idealna destinacija za družine z otroki zaradi dostopnosti in različnih zanimivosti za otroke. Vendar pa ponuja tudi številne možnosti za pohodništvo, gorsko kolesarjenje in alpinizem. Če se odločite obiskati ta naravni biser, lahko najdete cenovno ugodno namestitev v apartmaju ali počitniški hiši v bližnjem Rovinju ali Vrsarju.

Limski zaliv, Hrvaška
Limski zaliv, Hrvaška
Limski zaliv, Hrvaška
Motovunski gozd

Motovunski gozd (pred Svetim Markovim gozdom) je največji ohranjeni nižinski sredozemski avtohtonih gozdov trdih listnatih dreves - hrastovega drevesa, ozkotlačnega jesena in bara. Gozd se nahaja v Istri, ob reki Mirni in njeni pritoki Botonega. Gozdovi s takimi značilnostmi so znani kot "longaze", v Sredozemlju pa so ohranjeni samo trije. Leta 1963 je bil Motovunski gozd prijavljen kot posebni rezervat gozdne vegetacije (se razprostira na površini okoli 300 hektarov).

V zgodovini je bil gozd izkoriščen za različne namene, med drugim pa je avstro-ogrska mornarica uporabljala les za gradnjo ladij. Poleg tega je bila med francosko upravo zmanjšana skoraj četrtina gozda. V zadnjih petdesetih letih so različne okoliščine privedle do trenutnega stanja in pomembne spremembe v okolju negativno vplivale na gozd. Zaradi bolezni je drevo bela skoraj izginilo. Izgradnja nove ceste, regulacija reke Mirne in izgradnja akumulacijskega jezera v dolini reke Botonega je povzročila izumrtje hrasta. Zato so danes vse dejavnosti v gozdu prepovedane brez predhodnega soglasja oblasti. Danes v motovunskem gozdu je dovoljeno samo zbrati bele tartufe.

Poleg izjemnih naravnih virov je v zadnjih 20 letih ta regija znana tudi po kulturnih dogodkih. Filmski festival Motovun je prvič potekal leta 1999 v srednjeveškem mestu Motovun. Festival je posvečen mednarodnim filmom iz majhnih in neodvisnih produkcij. Za razliko od drugih filmskih festivalov, filmskega festivala Motovun ne zaznamuje rdeča preproga in glamur. Filmske projekcije potekajo pod odprtim nebom, med festivalom pa mesto živi 24 ur na dan. Čeprav se je z leti povečalo število festivalskih nagrad, natečaj še nikoli ni postal najpomembnejši del festivala.

Motovunski gozd ponuja različne možnosti za vse ljubitelje narave, od pohodništva do kolesarjenja. Če se odločite obiskati Motovunski gozd, lahko najdete namestitev v zasebnih sobah in apartmajih v bližnjem Motovunu, od koder lahko organizirate izlete in obiske v gozdu.

Motovunski gozd, Hrvaška
Motovunski gozd, Hrvaška
Motovunski gozd, Hrvaška
Nacionalni park Brijuni

Brijunski otoki se nahajajo zahodno od istrskega polotoka, nasproti Fažane. Skupna površina otoka s približno 34 kvadratnimi kilometri je sestavljena iz štirinajstih otokov, največji pa se imenujejo Veliki in Mali Brijun. Leta 1983 je bil Brijuni razglašen za narodni park in postal priljubljena turistična destinacija za mnoge obiskovalce.

Bogata kulturna zgodovina otokov sega v 3. tisočletje pr. N. Št., Ko so tukaj živeli etnično neznani prebivalci. Med veliko egejsko secesijo v 1. tisočletju pred našim štetjem je otoček poravnal ilirsko plemstvo Histri, nato pa Rimljani. Bizantinci so vladali na Brijunih od 6. do 8. stoletja. Zaradi številnih kultur, ki so že stoletja naselili Brijuni, so to mesto mnogih kulturnih in zgodovinskih ostankov. Najbolj ohranjen je rimski podeželski grad s termalno dobo, ki je od 1. do 2. stoletja pred našim štetjem. Druge znamenitosti so beneški tempelj, bizantinski kastrum, bazilika svete Marije iz 5. stoletja in cerkev sv. Žermena iz 15. stoletja.

Na otokih je okoli 700 vrst rastlin in 250 vrst ptic. Poleg tega v parku safari lahko vidite slone, zebre, žirafe in druge eksotične živali. Še en vrhunec otoka so sledi dinozavrov, najdenih na štirih lokacijah na Veliki Brijuni.

Predsednik nekdanje Jugoslavije Josip Broz Tito je prvič obiskal otok leta 1947. Kmalu po tem, ko je otok Brijuni postal njegova poletna rezidenca, kjer so ostali številni znani gostje, kot so kraljica Elizabeta II, Indira Gandhi, Sofija Loren, Elizabeta Taylor in mnogi drugi. Brijuni je ostal Titovo poletno rezidenco, dokler ni Tito umrl v začetku osemdesetih let. Nacionalni park Brijuni je dokaz, da je harmonija med človekom in naravo mogoča.

Ker so od Fažane oddaljeni le 10 kilometrov, se obisk Narodnega parka lahko organizira kot enodnevni izlet. Vstopnina je odvisna od obdobja obiska, več podrobnosti o cenah pa najdete na uradni spletni strani nacionalnega parka. Priporočamo vam, da obiščete Brijuni več kot en dan, saj poleg naravne in kulturne dediščine ta biser ponuja številne različne dejavnosti - kolesarjenje na kolesarskih poteh, golf, hojo, vožnjo s čolni in drugo. Če iščete namestitev, je naš nasvet, da poiščete prijazne gostitelje v bližnjih Fažani, Puli in Peruju.

Nacionalni park Brijuni, Hrvaška
Nacionalni park Brijuni, Hrvaška
Nacionalni park Brijuni, Hrvaška
Evfrazijeva bazilika

Zaradi čudovite pokrajine in bogate turistične ponudbe Poreč že več let predstavlja eno izmed najbolj privlačnih in najbolj obiskanih mest istrskega polotoka. Eden najbolj prepoznavnih kulturnih biserov bogate ponudbe je gotovo evfrazijska bazilika. Zaradi svoje izjemne kulturne vrednosti je UNESCO leta 1997 razglasil svojo svetovno kulturno dediščino. Gradili so jo v šestem stoletju v času cesarja Justinija I in škofa Eufrazija I, danes pa velja za enega najbolj ohranjenih spomenikov zgodnje bizantinske umetnosti v Sredozemlju.

Bazilika je bila zgrajena v 553 letih na temeljih zgodnje bazilike in je do danes doživela številne spremembe. Tako je današnja stavba tretja cerkev, ki je okrašena v gotskem slogu. Današnja oblika bazilike je bila določena v 13. in 15. stoletju, cerkveni stolp pa je bil zgrajen v 16. stoletju.

Čeprav so bazilika sama prizadela vojne, požari in potresi, so bili talni mozaiki Kristusa, mučenike in Device Marije na prestolu iz 5. stoletja ohranjeni do danes in so najboljši predstavniki zgodnjega krščanskega slikarstva. Mozaiki veljajo za eno najlepših ohranjenih del bizantinske umetnosti. Mozaiki pokrivajo tudi notranjost in fasado cerkve ter prikazujejo apostole z Jezusom, evfrazijskim škofom z vzorcem bazilike, Jezusom v naročju svoje matere Marije, angeli in svetniki, vključno s Saint Maurojem. Za mesto Poreč je še posebej pomemben Sveti Mauro, saj je bil prvi škof, mučenik in pokrovitelj mesta Poreč in celotna istrska škofija.

Bazilika je sestavljena iz številnih izjemnih zgradb, ki poleg Eufrazijeve bazilike vključujejo tudi župnijsko cerkev, zakristijo, Mauro oratorij, krstilnico, zvonik in škofovsko palačo, ki je dom kolekcije umetnine Poreč- Pula škofija.

Obisk bazilike je možen vsak dan, razen v času verskih obredov. Vstopnina za odrasle je 40 HRK (približno 5 EUR), otroci in študenti pa imajo popust 50%. Obiskovalci lahko obiščejo zvonik s čudovitim razgledom na Poreč in njegovo okolico.

Poleg bazilike je mesto Poreč bogato s kulturo in zabavo. Če nameravate obiskati to čarobno mesto, lahko najdete cenovno ugodno namestitev v zasebnem apartmaju ali počitniškem domu v mestu ali v okolici.

Evfrazijeva bazilika, Hrvaška
Evfrazijeva bazilika, Hrvaška
Evfrazijeva bazilika, Hrvaška

Istra - Podnebje in vremenska napoved

Istra Vremenska napoved

Za Istra je značilna dve vrsti podnebja. Sredozemsko podnebje prevladuje na obalnih mestih in na obali (Pula, Rovinj, Poreč, Umag ...), medtem ko v notranjosti (Pazin, Buzet, Motovun ..) prevladuje zelo zmerno kontinentalno podnebje. Sredozemsko podnebje je značilno zelo suho in sončno poletje, pa tudi blage in deževne zime. Spomladi in jeseni so prav tako prijetne za aktivnosti na prostem in so primerne za vse vrste aktivnosti, od prijetnih sprehodov in kolesarjenja prek lepih istrskih pokrajin do kopanja v morju. Notranjost Istre zaznamuje kontinentalna klima ali nekoliko hladnejša zima, kjer sneg v zimskih mesecih ni redek pojav.

Poleti nad sredozemsko in istrsko območje prevladuje visok pritisk, suhi zrak pa pokriva površinski sloj morja z različno vlago in zato ne pride do padavin. Zato poletno obdobje v letu obiluje sonce in čisto nebo, kar ustvarja idealne pogoje za vse obiskovalce, ki uživajo v počitnicah na številnih istrskih plažah.

Pod je grafikon s povprečno najvišjo in najnižjo dnevno temperaturo zraka in morsko temperaturo v Puli, ki najbolje odraža prijetno sredozemsko podnebje.

Povprečna temperatura zraka - Istra
Povprečna temperatura morja - Istra
Zadnja dodana namestitev v regiji Istra
Počitniški dom Gala

od 160 €

Počitniški dom Villa Marie Porec

od 225 €

Počitniški dom La perla Istriana

od 200 €

Apartma Erika Medulin

od 55 €