Tradicionalna hrvaška hrana in vrhunske hrvaške jedi

Tradicionalna hrvaška hrana in vrhunske hrvaške jedi

Za mnoge turiste je eden od razlogov za obisk določene lokacije gastronomija. Večina turistov, ki obiščejo novo, neraziskano destinacijo, se veseli pretvarjanja tradicionalnih jedi, značilnih za določen kraj ali regijo. Ta blog je namenjen ljudem, ki potujejo ali nameravajo potovati v eno od hrvaških regij in si želijo okusiti okusne hrvaške tradicionalne jedi. Pripravili smo pregled hrvaške tradicionalne kuhinje s pregledom najboljših domačih jedi iz mesa in morskih sadežev, ki jih priporočamo. 

Meso in perutnina

Jagnje na ražnju

Jagnje na ražnju ("Janjetina na ražnju") ni mogoče pripisati kot tipično jed za določeno regijo ali destinacijo na Hrvaškem, čeprav je pogosto v Dalmaciji in predvsem na otoku Pagu, kjer je zagotovo najbolj znana jed . Jagnjetina na sprehajanju je pripravljena tudi v Liči in Gorskem Kotarju, pa tudi v drugih delih Hrvaške, tako da če v poletnih mesecih vozite po starih cestah, boste zagotovo naleteli na številne restavracije, ki ponujajo to poslastico. Praženo jagnjetino na plitvini je ena izmed najbolj okusnih jedi, ki jih lahko poskusite na Hrvaškem, v idealnem primeru pa je najbolje, da jih dobijo mlada čebula, krompir in domači paradižnik.

Istrski fuži s tartufi

Istrska fužija s tartufi je tradicionalna jed, ki izvira iz Istre. Fuži je vrsta testenin, ki se običajno pripravlja v Istri, ki jo pripravljamo z rezanjem testenin na kosi širine približno 3 cm in z rezanjem diagonalno, da dobimo romboidne oblike. Tartufi na Hrvaškem se lahko zberejo samo v Istri in dajo tej jedi edinstven okus. Fuži s tartufi je najbolje poskrbljeno z istrskim ekstra deviškim oljčnim oljem in kozarcem istrskega vina Malvazija.

Dalmatinska Pašticada

Ena izmed jedi, značilnih za Dalmacijo in njegovo okolico, je dalmatinska pašticada. Pašticada je pripravljena iz teletine, ki jo kuhamo v omaki, obogateni s suhimi slivami, in ga dobimo s širokimi rezanci ali kepicami. Priporočamo vam, da poskusite to okusno jed, ki je tradicionalno pripravljena za praznovanje pomembnih dogodkov, kot so poroke, prazniki ali krstovi.

Teletina pod pekom

Čeprav je hobotnica verjetno najbolj znana jed, pripravljena pod pekom, to zagotovo ni edina. Pod pekom so pripravljene številne različne jedi, najbolj znana pa je teletina pod pekom ("teletina pod peke"). Podobno kot pri hobotnici pod pekom ("hobotnica pod peke") je običajno pripravljen s krompirjem, ki se istočasno pečeni in kuhani. Težko je opisati okus, ki ga ima ta obrok, zato vam svetujemo da jo preizkusite.

Zagorski štrukli

Zagorski štrukli je jed izvira iz hrvaške regije Zagorje, ki leži severno od Zagreba. Zagorski štrukli je jed, ki jo lahko pripravimo na dva načina - kuhano ali pečeno. Zagorski štrukli so sestavljeni iz testenin in svežega kravjega sira, pečen v peči. Čeprav so prvotno nastali na območju hrvaškega Zagorja in okolice, danes lahko najdete štrukle po vsej Hrvaški, saj se je zaradi izjemne priljubljenosti recept razširil tudi na druge regije. Za ohranitev avtohtone recepture Zagorski štrukli, Krapinsko-zagorska županija in Razvojna agencija Zagorje vsako leto organizirajo prireditev z imenom "Štruklijada", ki zbira ljubitelje prepoznavnih dobrot hrvaškega Zagorja.

Puran z mlinci

Puran z mlinci ("purica s mlincima") je tradicionalna hrvaška jed, ki je običajno pripravljena na območju okoli Zagreba, ponavadi za počitnice in praznične priložnosti in izvira iz Međimurja. Ta okusna jed je najbolje služiti v podeželskih gospodinjstvih, kjer je še vedno pripravljena na tradicionalen način - pražena purana se streže z ročno izdelanimi mlinci, pomešanimi z maščobo iz pražene puranice.

Sarma

Sarma je obrok mletega mesa, mešanega z rižem, ki ga kuhamo in postrežemo zaviti v lističu kislega zelja. Čeprav je sarma izvira iz Bolgarije, kjer meso kuhamo v listu svežega zelja, tradicionalni hrvaški način priprave vključuje tudi zmleti zelje. Obstajajo številni načini priprave te jedi in poleg sarme je ena zelo znana vrsta te jedi arambaša ali arambašići, ki so običajno pripravljeni v mestu Sinj. Arambašići so običajno pripravljeni za različne praznovanja, vključno z viteško igro Sinjska Alka.

Čobanac in divji gulaš

Čeprav so ključne sestavine, ki se uporabljajo za pripravo čobanca in golažnega divjadi, drugačne, obe podobni pripravi pripravljata na podoben način - v kotlih na odprtem ognju. Oba jedi sta značilna za celinski del Hrvaške in izvirajo iz Madžarske. Madžarska beseda "gulyás" v prevodu pomeni pastirja, iz katere izhaja hrvaška različica besede "čobanac". Čeprav je izvirni golaž pripravljen iz govedine in ovčje, se je v različnih regijah priprava golaž razširila na druge vrste mesa, vključno z divjačino. Na Hrvaškem je najbolj znani golaž narejen iz jelenjadi ali divjega prašiča, ki je v najboljšem položaju s cmoki ("lovačke knedle").

Domača piščančja juha

Na Hrvaškem najdete različne juhe, značilne za določene regije. Na primer, poskusite lahko okusno ribjo juho ali juho domače paradižnika v Istri ali Dalmaciji, v Liki in Gorskem Kotarju lahko jedo juho gob in na severni hrvaški juhi buče ali domače goveje juhe. Vendar pa je najboljša juha, ki jo lahko poskusite na Hrvaškem, domača piščančja juha. Za resnično domači okus juhe, ki je ponavadi pripravljena z različnimi zelenjavo, vključno s korenčkom, peteršiljem in zeleno, je treba uporabljati domače piščance.

Ribje in morske jedi

Hobotnica pod pekom

Hobotnica pod pekom ("hobotnica pod peke") je ena najboljših hrvaških jedi, ki jo lahko poskusite na Hrvaškem. Peka je orodje za pripravo okusnih jedi, v katerih so sestavine hkrati kuhane in pečene. Tovrstna priprava hrane na koncu prinaša okusno hobotnico in krompir. V hribih v restavracijah po Dalmaciji in Istri lahko poskusite hobotnico, pa tudi ribje restavracije na celinski Hrvaški. Vendar pa je naše priporočilo, da obiščete eno od številnih podeželskih gospodinjstev, ki pripravljajo to jed po tradicionalnem receptu. Poleg te posode se hobotnica pogosto pripravi tudi v solati kot predjed. Hlebec na solati je še ena znana dalmatinska posebnost.

Brudet

Brudet (včasih imenovan kot "brujet") je jed iz svežih morskih sadežev, ki je običajno pripravljena iz morske ribe, jegulj in gruščev, vendar je najboljši brudet pripravljen iz različnih vrst svežih morskih sadežev. Brudet je nekoliko bolj zapletena mediteranska različica ribje juhe, v kateri se skupaj v več poteh kuhata več vrst rib. Brudet izvira iz italijanskega brodeta, ki se je med jadransko širino spreminjala. Ponavadi se vroči s polento ali žganci.

Črna rižota

Črni rižot ni jed, značilen le za Hrvaško. Lahko ga najdemo tudi v drugih sredozemskih državah, kot sta Italija in Španija. Črni rižot iz morskih sadežev iz Jadranskega morja ima poseben okus, v katerem boste zagotovo uživali. Tipični morski sadeži, ki gredo v to jed, vključujejo sipe, jadranske lignje, školjke in kozice.

Buzara

Buzara je tipična dalmatinska jed, ki jo lahko pripravimo iz različnih glavnih sestavin. Najpogosteje uporabljane sestavine so kozice in školjke (ponavadi so pripravljene iz školjk). Razen glavne sestavine ta okusni obrok vključuje ekstra deviško oljčno olje, krušne drobtine, domače belo vino in majhno količino morske vode iz školjk. To posodo lahko poskusite v vseh delih jadranske obale, v idealnem primeru pa dobite kozarec domačega belega vina.

Ribe na žaru

Gradele je kovinska mreža, ki se uporablja za grill ribe in / ali mesa nad odprtim ognjem, in je značilna za hrvaško jadransko obalo. Ena izmed najbolj znanih jedi, pripravljenih na "gradele" je riba na žaru. Priprava različnih svežih morskih sadežev na "gradele" je tradicionalni način priprave rib na jadranski obali. Najpogosteje ljudje v Dalmaciji pripravljajo orada, brancin, škarpino in sardele. Ribe so pred zaužitjem začimbnjene z omako domačega oljčnega olja, peteršilja in domačega česna.

Fiš paprikaš

Fiš paprikaš je jed, tipičen za Slavonijo in Baranje, pripravljen pa je s sladkovodnimi ribami. Po prvotnem receptu tega okusnega jedi so glavne sestavine vsaj dve vrsti rib, najpogosteje krap, som in ščuka, paprika, paradižnik, domače vino in različne začimbe. Fiš paprikaš je pogosto pripravljen v kotlu nad odprtim ognjem, v Slavoniji in Baranji pa se tradicionalno pripravlja na božični večer. Fiš paprikaš postrežejo z domačimi testeninami in je idealno v roki z domačim belim vinom.
 
Na koncu je pomembno omeniti, da to ni izčrpen seznam tradicionalnih hrvaških jedi, ki vam jih priporočamo med počitnicami na Hrvaškem. Ta seznam vrhunskih hrvaških jedi ne vključuje okusnih jedi, kot so pršut, kulen, sir s paškega sirja, burek, čevapčići, slane sardine, salata za tunino, polnjene paprike, zrezek Zagrebački, fritula, kremšnita, strudel s češnjami ali jabolkami in drugimi okusnimi jedmi. Če bi želeli vključiti vse hrvaške značilne jedi, bi bil to precej dolg blog. V tem spletnem dnevniku smo vam delili najljubše jedi, ki hrvaško hrano razlikujejo od hrane v drugih evropskih in svetovnih destinacijah.

Oznake: hrana, tradicionalna hrana, tradicionalna kuhinja, top hrvaške jedi, meso, ribe

Radi bi slišali vaše komentarje, zgodbe in izkušnje na Hrvaškem v komentarjih spodaj