Najlepše jame na Hrvaškem

Najlepše jame na Hrvaškem

23.08.2017.


Čeprav je Hrvaška turistična destinacija, ki je najbolj znana po svojih čudovitih plažah in modrem morju, ljubitelji jam se zagotovo zavedajo dejstva, da je na Hrvaškem okoli deset tisoč znanih jam. Vendar pa je od skupno število jame le štirideset obiskovalcev odprtih za obiskovalce. Vse jame na Hrvaškem so zaščitene z zakonom, obisk pa je dovoljen le, če imate dovoljenje za raziskovanje ali za turistične namene, zato posamezni obiski brez uradne spremljave niso priporočljivi.


Odiseja jama - otok Mljet

Odiseja jama - otok Mljet

Odisejeva jama se nahaja na južni obali otoka Mljet. V poletnih mesecih, ko je sončna svetloba najmočnejša v morju, se ustvarja spektakularen barvni spekter, kar je še posebej zanimivo za ljubitelje naravne lepote. Dostop do jame z morja je možen z manjšim čolnom ali plavanjem. Vhod je širok le pet metrov in višina je en meter in pol, medtem ko dostop s celine olajšujejo improvizirane stopnice. Poiščite cenovno ugodne apartmaje in zasebne namestitve na otok Mljet .


Modra jama, otok Bisevo

Modra jama, otok Bisevo

Modra jama je morska jama, ki se nahaja v zalivu Balun na vzhodni strani otoka Biševo, približno osem kilometrov od Komiže na otoku Visu. Dostop do jame je mogoč z majhno veslačno čolnarico skozi zunanji umetno poglobljeni vhod. Skozi podvodno odprtino na južni strani jame, del dneva prehaja sončna svetloba, ki odraža od dna in osvetljuje jamo z učinkom modre barve. Jama je primerna za potapljanje. Otok Biševo je najbližji otoku Visu, kjer imate možnost, da ostanejo v mestu Vis na vzhodni strani otoka ali v Komiza na zahodu stran otoka.


Baracke jame - Plitvice

Baracke jame - Plitvice

Baračeve jame sestavljajo tri jame, ki se nahajajo približno 6 kilometrov od Rakovice v bližini Plitviških jezer. Obisk jame organizira vodnik, ki vas seznani z vsemi skrivnostmi teh lepih jam. Obisk traja približno eno uro in je na voljo v hrvaškem, angleškem in nemškem jeziku. Vizualni spektakel dodatno dodajajo ledene luči, ki poudarjajo lepoto te jame. Baraceve jame so poleg bogatih jamskih jarkov znane po arheoloških najdbah prazgodovinskih predmetov iz 7. stoletja pred našim štetjem. Bogato in raznoliko ponudbo privatne namestitve najdete v Plitvička jezera , če se odločite obiskati ta zanimiv podzemni svet.


Jama Vrelo - Fužine

Jama Vrelo - Fužine

Vrelo jama v Fužinah po nekaterih napovedih je stara približno 3,5 milijona let, so odkrili po naključju v sredini prejšnjega stoletja. Jama dolžine le 300 metrov je ena od manjših jam, vendar je bogastvo jame odlikuje od drugih jam na Hrvaškem. V sami jami je vir vode in naravno jezero, zaradi česar je posebna. Vrelska jama je bila zasnovana za turistično pohodništvo in osvetljena v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Glede na to, da je to zelo strma, je idealna za obiske za otroke in starejše ljudi. Zasebna namestitev v romantični Fužine vam bo omogočila, da se sprostite v čistem zraku, zaseden vsakdanje življenje in obišče to lepo jamo!


Cerovačke jame - Lika

Cerovačke jame - Lika

Najbolj znane jame na Hrvaškem so Cerovacske jame, ki se nahajajo v južnem delu parka Nature Park. Cerovacske jame se nahajajo v južnem delu parka Nature Park Velebit in predstavljajo največji jamski kompleks na Hrvaškem. Najbolj znane jame so zgornje jame, dolge približno 1.200 m, spodnja jama, ki je dolga približno 2.400 m. Dostop do jam za turistične obiske je možen, obiskovalci pa lahko uživajo izjemno bogato jamsko dekoracijo. Tudi v jamah najdemo človeške kosti in ostanke jamskih medvedov. Cerovacske jame so zaščitene kot geološki spomenik narave. Za ogled mesta je potrebno predhodno obvestilo in traja približno eno uro. Najbližji kraj, kjer lahko najdete cenovno zasebno nastanitev, je Gračac , ki se nahaja v okrožju Zadar , in le 20 kilometrov od Jadranskega morja.


Jama Veternica - Zagreb

Jama Veternica - Zagreb

Jama Veternica se nahaja v bližini Zagreba, v jugozahodnem delu Naravnega parka Medvednica. Čeprav je dolžina jame več kot sedem tisoč metrov, zaradi česar je ena najdaljših jame na Hrvaškem, je del turistov le prvih 380 metrov. V torističnem delu jame so prikazani geomorfološki pojavi - peščene sipine, erozijske oblike, ostanki izumrtih jamskih medvedov, fosili in podobni naravni pojavi. Zagreb hitro postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija zaradi bogate in raznolike turistične ponudbe skozi vse leto ponuja številne apartmaje in sobe v privatnih apartmajih, ki so na voljo za dnevne najemnine.


Jama Lokvarka - Lokve, Gorski kotar

Jama Lokvarka - Lokve, Gorski kotar

Lokvarska jama se nahaja v osrčju Gorskega kotarja, lepe zelene oaze, ki se nahaja med Rijeko in Zagrebom, kjer obstaja harmonično sožitje človeka in narave. Glede na to, da ni naravnega vhoda, je bila jama Lokvarka odkrita dokaj nenamerno pri izkopu apnenca v začetku 20. stoletja. Zaradi njene nesporne lepote se šteje za eno najlepših jame hrvaškega krasa. Na voljo je šest ravni, od katerih so štiri za turistične obiske. Njegova dolžina je približno 1.179 metrov, njegova globina je okoli 275 metrov, in ker je globoka od začetka do dna približno 75 metrov, je najgloblji speleološki objekt na Hrvaškem, ki je urejen za turistične obiske. Temperatura zemlje in zraka v jami je okoli osem stopinj z visoko vlažnostjo. Starost dekoracije žafrana je ocenjena na približno 20.000 let, medtem ko je starost jame še večja. Lokvarska jama je znana tudi po svoji bogati favni in ima več kot trideset jame. Večina organizmov, najdenih v jami, so endemične vrste. Če se odločite obiskati to lepoto narave, lahko najdete cenovno ugodno zasebno namestitev v idilični majhni vasici Lokve , kjer lahko preživite prijetne počitnice obkrožene z neokrnjeno naravo.


Manita peć - Starigrad Paklenica

Manita peć - Starigrad Paklenica

Nacionalni park Paklenica se nahaja v južnem delu Velebita na površini manj kot 100 km2. Manita peć je edina jama organizirana za turistične obiske in se nahaja na območju NP Paklenica. Odprla je vrata leta 1937, ko je bila urejena za obiskovalce, njegova pot pa traja približno pol ure in je možna samo z vodniki. Oddaljen je približno uro in pol od parkirišča v Veliki Paklenici, medtem ko je vhod v samoto samo 570 metrov nadmorske višine. Manita Peć je poleg svoje prostornosti bogata z jamskimi okraski, ki se razlikujejo glede na obliko in način drže, najpogostejši sta stalagmiti, stalaktiti, stebri (stalagata) in jamske kaskade. Jama je bogata s podzemno favno, še posebej z velikim številom različnih vrst netopirjev. Glede na to, da so v poletnih mesecih okoli devet stopinj v notranjosti, je treba nositi ustrezna oblačila. Izhodišče za obisk jame in celotnega nacionalnega parka Paklenica je Starigrad - Paklenica kjer lahko najdete zasebno namestitev


Oznake: Grottos, jame, Hrvaška

Radi bi slišali vaše komentarje, zgodbe in izkušnje na Hrvaškem v komentarjih spodaj