Baćina jezera - Oaza na dalmatinskem krasu!

Baćina jezera - Oaza na dalmatinskem krasu!

27.08.2018.


Poletje je prispelo. To je obdobje, v katerem večina od nas odhaja na tako dolgo pričakovane počitnice. To sta tisti dve, trije teden v letu, ko želimo, da naše življenje brez stresa in vrveža. "Sonce, morje in knjiga so edine stvari, ki jih potrebujem," so moje običajne misli pred odhodom na počitnice. Toda takoj, ko pridem na prenaseljene jadranske plaže, se zavedam, da to ne bi bilo dovolj. Miren kraj brez preveč ljudi in turistov je pravzaprav tisto, kar res potrebujem!

To poletje sem odkril tako oazo, na jugu hrvaške jadranske obale, natančneje v Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ni množic niti preveč ljudi. To je kraj, kjer boste našli svoje mesto v senci ali uživali v soncu, osvežitev v čisti vodi jezer in branje knjig v miru in tišini. Crickets so skoraj edina živa bitja, ki lahko motijo vaš mir. Tukaj boste lahko uživali v različnih vodnih športih - plavanju, kajakaštvu itd. Poleg tega si lahko ogledate tudi učne ure veslanja. Če sanjate o takih počitnicah, obiščite jezera Baćina! Verjamem, da večina vas teh jezer ni znana, zato vam daje nekaj vpogleda v to idilico v Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Baćinska jezera se nahajajo v Baćini, majhnem mestu blizu mesta Ploče (nekje med Makarsko in Dubrovnikom). Sestavljen je iz šestih povezanih in ločenih jezer; Voćuša (ali Oćuša), Trniševo (ali Crniševo), Podgora, Sladinac, Vranjak (ali Vrbnik), Vitanj in Plitko.

 

Baćina jezera - Dalmacija

 

To so sladkovodna jezera, čeprav so tudi izvori, ki so neposredno povezani z morjem. Jezera so kriptodepresija, kar pomeni, da je dno jezera pod nivojem morja. Na jezerih so trije majhni otoki. Jezera imajo izjemno naravno vrednost, ker tam živi veliko število zaščitenih in celo endemičnih vrst rastlin in živali.
Tukaj lahko svoje počitnice preživite tudi v bližini jezer, saj Baćine ponuja zasebno nastanitev v apartmajih in kampih. Če ste navajeni na avtodom ali šotoru, sta tik ob jezeru dva taborišča. Če niste takšne osebe, je v Baćinah nekaj apartmajev in sob. Ker ni trgovine, je možno nakupovanje v trgovinah v bližnjem mestu Ploče ali v eni od mest Makarske riviere.

Če bavarsko jezero obiščete sredi avgusta, še posebej v drugi soboti avgusta, ne zamudite tradicionalnega maratona Neretve. Amatersko športno tekmovanje v majhnih čolnih (tradicionalni zgodovinski čolni) v delti Neretve. Dirka se začne pod mostom v Metkoviću in se nadaljuje po reki Neretvi skozi kraje: Kula Norinska, Krvavac, Opuzen, Komin, Banja, Šaric Struga. Rogotin, Čeveljuša, Stablina in se konča v mestu Ploče, kjer reka teče v Jadransko morje. Dolžina proge je 22.500 metrov.

 

Baćina jezera - Dalmacija

 

Vse to so kraji, ki sestavljajo del Neretve. Za razliko od tradicionalnega dalmatinskega krasa, ki ima malo rodovitne zemlje, je del Neretve velika površina obdelanih zemljišč predvsem za kmetijstvo. Najpomembnejši kmetijski proizvodi tega območja so znane neretvanske lubenice in agrumi (oranžna, limona, mandarina). Ko vozite po dolini vzdolž reke in ceste, boste našli večje število stojnic, kjer lahko kupite različne domače izdelke, sadje in zelenjavo.

Če preživite počitnice na Makarski rivieri ali se odpravljate na Pelješac ali Dubrovnik, obiščite majhno mesto Baćine in jezera Baćina. Organizirajte ogled po jezerih bodisi z ladjo, kajakom ali veslanjem po surfanju in se osvežite s plavanjem v jezerih! Ne boste razočarani! Morda vam bo morda celo všeč, da bo vaš odhod v Makarsko ali vaš nadaljnji izlet v Dubrovnik preložen.

Oznake: Baćinska jezera, Ploče, Neretva, Dalmacija

Radi bi slišali vaše komentarje, zgodbe in izkušnje na Hrvaškem v komentarjih spodaj


Izbrana ponudba apartmajev in zasebne namestitve na Hrvaškem