Počitnice na Visu, enem najbolj oddaljenih otokov na Jadranu

Počitnice na Visu, enem najbolj oddaljenih otokov na Jadranu

Ko se ljudje pogovarjajo o najlepših hrvaških otokih, je Vis vedno med njimi in morate imeti v mislih, da ima Hrvaška več kot 1100, okoli 60 naseljenih. Vis posebej omenjajo tisti, ki so bili tam. Moje izkušnje so enake izkušnjam vseh tistih, ki so bili pred mano. Celo si upam reči, da je to najlepše mesto Jadranskega morja. Vendar se ne bom hvalil, da sem vse to videl, vendar sem videl dovolj in lahko rečem, da je to ena najbolj zanimivih počitnic, polna lepe in neokrnjene narave, lepih plaž in odlične hrane in vinske trte.


Vis

Če želite uživati v vseh tistih, ki jih ponuja Vis, najprej morate iti tja, in to je edini del, ki ni tako lepo. Trajekt iz Splita dvakrat dnevno, tako da če zamudite prvega, boste počakali kar nekaj časa za drugo. Vozovnica za dve osebi in avto (kar sem priporočil glede velikosti otoka) povzroča takojšen glavobol, enosmerna vozovnica je 480 kun ali okoli 65 evrov. Trajekt vožnja traja skoraj dve uri in pol in tako dolgo boste imeli glavobol, saj bo odšel takoj, ko boste prvič videli Vis.


Vis - Komiža

Mesto Vis je eno od dveh večjih krajev na otoku, Komiza je nekoliko manjše. Začnimo torej z najpomembnejšimi poleti - plažami. Kamenice je prodnata plaža v Komiži, priljubljena v mlajših generacijah, saj se lounge bar pretvori v klub v nočnem času. Poleg lounge bar je restavracija, ki ponuja dobro hrano po dostopnih cenah.


Vis - Stiniva

Stiniva je na jugu otoka in je pogosto naslikana kot najlepša hrvaška plaža in ena najlepših v Evropi. Na obeh straneh je skala, tako da je prehod le 15 metrov širok. To je izredno nenavadno in edinstveno. Beacuse njegovega položaja, po 5 uri ni sunca. Če pridete tja, boste morali narediti nekaj plezanja in pohodništva, upajmo, da ste v dobrem stanju, saj težka in strma pot traja približno 15 minut. Morda boste imeli več prask, ko boste prispeli, in bo popolnoma pokrit z znojem, vendar se izplača, ker je ta vrsta Božje igre z naravo, ki jo niste videli. Zaglav je na vzhodni strani otoka in tam pridete do mesta Milna. Ko jo vnesete, se boste morali sprehajati 15 minut od glavne plaže, za razliko od Stinive poti je vidna in ni plezanja. To je peščena plaža, idealna, če hočeš imeti mir. Srebrna je plaža ob Zaglavu in je dobila ime, ki je odraz balonov med mesečino. To je kot nalašč za družine, saj ima veliko borovega gozda, zato je senco. Obstaja tudi restavracija in parkirišče.


Vis - Modra jama

Vis in tisti del Jadranskega morja je najbolj priljubljen zaradi svoje modre jame in ga ne smete zamuditi! To je na bližnjem otoku Bisevo. Cena vozovnice znaša 70 kun (malo manj kot 10 evrov), vendar je treba plačati nekaj lokalnih družb za pomorski promet. Potovanje bo potekalo tako, da boste za dodatnih 130 kun (18 evrov) videli tudi jamo Medvidina in plažo Porat. Modra jama je edinstven kraj, na žalost pa je komercializiran, a celo pet minut v notranjosti vas bo popolnoma navdušil. Vstop sam je zanimiv, saj je pristanišče majhno, tako da lahko pridejo samo majhni čolni. Kapitan čolna vam bo povedal, naj se pri vstopanju drugače udari v glavo. V jami je tišina prva stvar, ki jo opazite, nasproti vsemu, kar se dogaja zunaj. V kombinaciji z lepo modro refleksijo in kristalno čistim dnom (čeprav je globina 20 metrov) boste doživeli absolutno spokojnost. Lahko fotografirate, vendar je kopanje prepovedano. Če povzamem vse skupaj z eno besedo - omamljanje.


Vis - Plaža Porat Biševo

Po ogledu modre jame boste na otoku Bisevo odpeljali kratko vožnjo do plaže Porat. Plaža je zaščitena pred vetrovi, je borov gozd in lahko izberete, kamor boste postavili brisačo, kar pomeni, da ni gneča. Morda sem subjektivna, toda Porat je najlepša plaža na Biševu in Visu, zato ni čudno, da sem dvakrat šel vse tja.


Komiža od najvišjega vrha Hum (587 m)

Če se bojite, da ne boste imeli kaj storiti, razen plavanja in sončenja, ste napačni. Lahko se odpravite v katerikoli od dveh poletnih kinematografov, ki so na prostem. Ena se nahaja v Visu, druga v Komiži. Za samo 25 kun (3,5 evra) lahko v bistvu vidite vse blockbusters. Gostionica Aerodrom je pravzaprav vinska klet / taverna, kjer sem pojedla slavno torto, imenovano "viška pogača". Natančneje, "komiška pogača". Testo je enako, sardine gredo v obeh, a tista iz Komize ima dodatno polnjenje paradižnika. V istem kraju sem v mojem življenju pila najboljšo belo vinsko trto - Vugava, sladka sorta, ki raste le na tem otoku. Če želimo poudariti, je Aerodrom na Plisku Polju in tam moramo uporabiti eno od dveh glavnih cest. Ena je dolga 10 km, druga 18 pa počasnejša, vendar z veliko boljšim pogledom. Kraj morate obiskati tudi slaščičarna Cukar. Izjemno okusne pecivo v razponu od 12 do 19 kun (1,5 do 2,5 evra) vas bo vsak dan prineslo. Prav tako so drugačne na pozitiven način zaradi nenavadnih sestavin, kot so sivka, fig, rožmarin, žajbelj. Konkurenca je srečna. Cukar ne razmišlja o odprtju več trgovin, kot je ta. Moram omeniti še nekaj, ki morajo videti mesta. Obiščite trdnjavo kralja Georgea III, gremo vsaj na pijačo. Trdnjava je zgradila kraljevska mornarica Britanije pred več kot dvema stoletjema in danes je kraj, kjer pogosto poroke potekajo čez vikend. Ne zamudite Titove jame, ki je bila v času druge svetovne vojne rezidenca Josipa Broza Tita. To je pod Humom, najvišjo točko v Visu. Pogled od tam je presenetljiv. Za zajtrk pojdite v restavracijo Fabrika v Komiži. Boste dobro hranjeni, vzdušje je res lepo in s kavo vključeno vse to vas bo stalo komaj 100 kun (13 evrov). Za večerjo sem prepričan, vsaj enkrat, da boste imeli priložnost, da doživite "ribolovne noči", za razliko od tistih na drugih otokih, je ta brezplačen za vse ljudi tam.


Vis - mapa

Besede ne morejo opisati, kako lep je Vis in vse, kar ponuja, zato je najbolje, da greste tja in si ga sami ogledate. Lahko vam zagotovim, da vam ne bo žal! Najboljši način za preživljanje počitnic na otoku Visu je najem apartmaja neposredno z lastniki namestitve, saj bo veliko cenejši, lastniki pa vam bodo povedali številne koristne informacije o otoku. Izbirate lahko med apartmaji v mestu Vis in apartmaji v Komiži , vendar boste zagotovo uživali in imeli čudovit čas in počitnice na tem čarobnem otoku.

Oznake: otok Vis, Komiža, Biševo, Modra jama

Radi bi slišali vaše komentarje, zgodbe in izkušnje na Hrvaškem v komentarjih spodaj


Izbrana ponudba apartmajev in zasebne namestitve na Hrvaškem